Plánovanou transakci, která se má finalizovat dnes, potvrdily serveru Zdopravy.cz dva na sobě nezávislé zdroje. 44 procent akcií odkupuje Travel Service od Korean Air, 19 procent od státní firmy Prisko. Mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková odmítla zprávu komentovat.

Korean Air se na řízení firmy téměř nepodílel, ve firmě končí po čtyřech a půl letech od vstupu. Příchod Korejců tehdy uklidnil zejména věřitele ČSA. Firma ale na rozdíl od původních slibů do firmy prakticky neinvestovala, jedním z mála konkrétních výsledků spolupráce je pronájem Airbusu A330.

Letadlo letecké společnosti Travel Service.
Travel Service loni přepravil o desetinu cestujících více než v roce 2015

Travel Service se stal největším českým dopravcem už v minulých letech, kdy využil potíží ČSA. Ty přitom ještě v roce 2005 jednaly za dob vedení Jaroslavem Tvrdíkem s majiteli Travel Service o tom, že by soukromého dopravce koupili. Později se ještě spory v době záchrany ČSA z peněz letiště a státní firmy Osinek ještě vyhrotily, Travel Service si stěžoval u Evropské komise. Spory nakonec skončily, firmy začaly spolupracovat a sdílet si některé lety, v roce 2015 Travel Service koupil třetinový podíl v ČSA.

Majitelé Travel Service se zájmem o ČSA netajily, i když původně věřily hlavně v získání státního podílu. „Pokud jde o ČSA – nastala věřím doba, kdy si všichni uvědomí, že je na našem trh letecké přepravy místo jen pro jednu českou společnost. Jsme akcionáři v ČSA a myslíme si, že by bylo dobré mít v nich větší slovo,“uvedl letos v rozhovoru pro Hospodářské noviny Jiří Šimáně.

Ilustrační foto
Čínská CEFC zvýšila podíl v Travel Service na 49,92 procenta

Transakce znamená i posílení čínských investorů na českém a evropském nebi. Čínská skupina CEFC má v Travel Service těsnou minoritu, hlavní slovo má stále skupina Unimex Group Jiřího Šimáněho a Jaromíra Šmejkala společně s šéfem aerolinek Romanem Vikem.

Jako větší skupina budou mít spojené aerolinky lepší vyjednávací pozici například u výrobců letadel. Zatímco Travel Service je dlouhodobě věrný Boeingu, flotila ČSA je postavena na Airbusu a ATR. Travel Service měl v létě k dispozici 49 letadel provozovaných na 12 bázích po Evropě, ČSA 19.

Travel Service loni přepravil 6,7 milionu cestujících, letos čeká ještě větší růst. ČSA letos také rostou, za loňský rok svezly 2,8 milionu cestujících.