Vyhořelá z toho, co se děje, se nyní cítí Zuzana S., kosmetička z Karviné. „Věčně zavřeno. Situace je o to zoufalejší, že nejsme schopní pokrýt všechny výdaje. Stát se tváří, že nám pomáhá. Ale jak?“ popisuje svou situaci. Z kompenzací od státu musí zaplatit sociální a zdravotní, takže na živobytí a všechny výdaje, včetně nájmu provozovny, bydlení a hypotéky, jí zůstává 10 tisíc korun na měsíc.

„Přijde mi ale od vlády sprosté, že nám zakázali pracovat a nepomohli nám finančně zvládnout situaci. Proč jsou na živnostníky tak zasedlí? My nechceme od státu žádnou podporu na živobytí, my si ty peníze chceme vydělat!“ zlobí se kosmetička Zuzana.

Oprava obuvi - Ilustrační foto
Vyzvednout si opravené boty po reklamaci? Kvůli opatřením nemožné

Podobně těžké chvíle nadále zažívají i další živnostníci, kteří Deníku přiblížili své zkušenosti s kompenzacemi ze strany státu. Patří mezi ně Jakub Semerád z Prahy, který před vypuknutím koronakrize provozoval malou firmu zaměřenou na smluvní přepravu osob po celém Česku i po Evropě.

„Vláda mě a mé kolegy doslova nechala chcípnout. Už jsem o přišel o všechny úspory, utratil jsem penzijní připojištění, musel jsem si vzít úvěr na jeden milion. Žádnou pomoc jsem bohužel od státu nedostal a ani nedostanu. Nyní jezdím s náklaďákem a můj plat stačí cca na 60% nákladů a dluhů z podnikání,“ zoufá si Jakub Semerád.

„Jsem v naprostém šoku, že když stát podnikatelům a živnostníkům zcela nezaviněně zakázal vydělávat, zničil je a zadlužil je do smrti, proto, aby jiné ochránil, se tito musí doprošovat almužny, žebrat a protestovat, aby dostali třeba jen minimální kompenzaci,“ dodává přepravce.

Neúčinný a nelogický systém

Bojem o přežití nazývá nynější chvíle i Hana H., pedikérka z Pardubic. „Kompenzace jsou nízké a program Covid nájemné je pro nás velmi složitý, takže ho nepoužijeme. Veškeré úspory jsou přitom vyčerpány a zůstávám v tom úplně sama. Nechápu, proč jsou ta přísná opatření i pro naše pracoviště, které je čisté a je zde vždy jen jeden zákazník,“ říká pedikérka Hana.

Ilustrační foto
Nová restaurace v Brně? Prý jsme blázni, pro mě je to ale výzva, říká hospodský

Neúčinný a nelogický systém podpor dlouhodobě kritizují také Podnikatelské odbory. Vláda podle nich záměrně zamlžuje, že tisíce českých podnikatelů na oprávněné odškodnění buď vůbec nedosáhne, nebo jsou z programů pomoci vyřazováni. Žádají proto vládu, aby okamžitě převzala systém rakouských kompenzací. Podle šéfa Podnikatelských odborů Radomila Bábka v Rakousku všichni postižení podnikatelé dostávají procentuální náhradu ušlých tržeb.

„Vše je řešeno přehledně, bez zbytečné byrokracie a především transparentně podle toho, kolik podnikatelé utržili v předchozím roce. Je naprosto nepochopitelné a vlastně trestuhodné, že naše vláda nebyla za téměř rok schopna takový transparentní systém připravit, či alespoň okopírovat,“ zdůrazňuje Radomil Bábek.

Živnostníci to nevzdávají.Zdroj: DeníkŽIVNOSTNÍCI TO NEVZDÁVAJÍ. Deník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani. Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti se současnou situací.