"Je stanoven požadavek na zajištění vybraných prací a dodávek hlavním zhotovitelem a stanovena tomu odpovídající část kvalifikace, která musí být prokázána hlavním zhotovitelem," uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová k hlavní změně v zadávací dokumentaci.

Faktický vítěz zrušeného tendru, litoměřická firma Chládek a Tintěra, je přesvědčen, že jej nové podmínky znevýhodňují. "Obecně je to smutné čtení, když vidíte, že zadavatel cíleně mění podmínky proti vám," uvedl obchodní ředitel Pavel Stoulil. Například většina personálu musí mít zkušenost se stavbou nad 540 milionů korun, v první soutěži se podmínka vztahovala jen na stavbyvedoucího. Zpřísněna byla i dokumentace ohledně mostů a vzrostly také požadavky na výši pojištění či obratů firem.

Litoměřická firma nabídla v prvním tendru 3,4 miliardy korun a jako jediná se dostala pod předpokládanou cenu. Společnost se nyní snaží dosáhnout zneplatnění zrušení prvního tendru u antimonopolního úřadu. Zároveň žádá předběžné opatření, které by zamezilo SŽDC dokončit druhý tendr. "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v uvedené věci předběžné opatření nevydal, nicméně zatím žádost navrhovatele nezamítl," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Úřad si od stavební firmy vyžádal doplnění žádosti.