Další velkou pomocí by bylo jednotné a rychlejší rozhodování stavebních úřadů a lepší připravenost projektů veřejných zakázek. Podle čtvrtiny stavebních společností budou mít letošní volby na stavební sektor negativní vliv, opačný názor má naopak polovina ředitelů stavebních firem. Vznik nového Ministerstva stavebnictví ČR by uvítala polovina stavebních společností.

Rozvoji českého stavebnictví by stát jednoznačně nejvíce pomohl opatřeními na zjednodušení zdlouhavého a administrativně náročného procesu přípravy a povolování staveb. Velmi kladný vliv by podle průzkumu také mělo jednotné a rychlejší rozhodování pracovníků stavebních úřadů a lepší připravenost projektů veřejných zakázek.

O kancelářské plochy v metropoli je zájem zejména v Praze 5.
Výstavba kanceláří je v metropoli v plném proudu. Firmy láká hlavně Praha 5

Naopak nejméně významnými faktory by podle ředitelů stavebních společností bylo započetí realizace veřejných projektů ještě před dokončením výkupu pozemků, a větší podpora státu při výstavbě sociálního bydlení. Pro velké stavební firmy a společnosti zaměřené na inženýrské stavby je také důležité, aby vzniklá nová vláda pokračovala v již rozpracovaných projektech.

Podle poloviny stavebních společností nebudou mít letošní volby do Poslanecké sněmovny negativní vliv na vývoj stavebnictví v České republice. Nepříznivého vlivu voleb se naopak obává čtvrtina ředitelů. „Volby by neměly zásadně ovlivnit vývoj českého stavebnictví, a pokud ano, tak až v druhé polovině roku dlouhým nekonáním při procesu ‚předávání moci'," tvrdí generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

Stavba dálnice D8 se zastaví, její stavba je neplatná. Vyplývá to alespoň z rozhodnutí Ústeckého krajského soudu, který dal za pravdu sedm let staré žalobě Dětí Země.
Budou někoho zajímat výhrady ke stavbám? Senátory čeká hlasování o novele zákona

„Myslím, že volby ovlivní stavebnictví, a to jak v pozitivním, tak i negativním směru. Přibližně do poloviny letošního roku bude snaha rozjet a dotáhnout celou řadu projektů v rámci předvolební agitace. Od přibližně poloviny roku se pro státní správu a samosprávu zadávání nových projektů výrazně zpomalí a bude se čekat na výsledky voleb," předpokládá obchodní ředitel společnosti Sitel Pavel Schlitter.

„Především je definitivně třeba opustit představu, že k lepším zítřkům se lze prošetřit. Prosperující stát nutně potřebuje fungující stavebnictví a to zase nutně potřebuje podporu politických elit. Velmi oceňuji slova pana prezidenta Zemana, který pojmenoval problém podinvestovanosti české ekonomiky, a očekávám, že nový establishment bude po volbách v tomto také konat. Stavební firmy si rukávy do práce rády vyhrnou," poukazuje na nutné změny ekonomický ředitel společnosti Strabag Rail Luboš Tomášek.

Podle ředitelů stavebních společností jsou v současné době v průměru dvě pětiny veřejných soutěží předem připravené na míru pro konkrétního uchazeče. Naopak velké stavební společnosti a firmy zaměřené na inženýrské stavby přitom hodnotí jako předem připravenou pouze zhruba čtvrtinu veřejných soutěží.

Ilustrační foto.
Audit Deníku: Stavba „prodloužené Rudné" se komplikuje