V rozpočtu na příští rok budou chtít navýšit peníze na sociální služby. Na dnešní tiskové konferenci to řekla bývalá ministryně školství a poslankyně ČSSD Kateřina Valachová a poslanec ČSSD Roman Onderka. Ministerstvo školství má v návrhu rozpočtu na příští rok téměř 176 miliard korun.

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
Sněmovní rozpočtový výbor podpořil návrh státního rozpočtu

Cílem má podle Valachové být, aby průměrný plat učitele v roce 2021 představoval 130 procent průměrné hrubé mzdy.

"Sněmovna podporuje postupné navyšování výdajů kapitoly ministerstva školství určené prioritně pro předvídatelné a transparentní financování regionálního školství a také veřejných škol s cílem zajistit stabilitu vzdělávací soustavy a zvyšování kvality vzdělávání," má znít návrh doprovodného usnesení.

Vláda by to podle něj měla zohlednit ve výdajových rámcích. Sněmovna by také měla podle návrhu ČSSD doporučit vládě, aby od 1. září příštího roku zvýšila platy učitelů o 15 procent a ostatních pracovníků ve školství nejméně o deset procent.

"Domníváme se jako sociální demokraté, že toto je nutné," řekla Valachová. Očekává, že hlasování o tomto návrhu bude hladké napříč kluby.

Jakub Michálek poskytl 1. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
Přijde Michálek kvůli chybě o post? Piráti budou hlasovat o jeho odvolání

Její stranický kolega a člen rozpočtového výboru Roman Onderka uvedl, že ČSSD předloží nejméně tři pozměňovací návrhy přímo k rozpočtu, které se budou týkat zajištění sociální péče. Jde podle něj o návrhy, které jsou ve shodě s asociací krajů, odborovými svazy i poskytovateli. Navýšení kapitoly ministerstva práce by mělo činit 3,5 miliardy korun. Ministerstvo má už ve vládním návrhu k dispozici nejvyšší částku ze všech kapitol, víc než 588 miliard korun. ČSSD si do tohoto návrhu slibuje mimo jiné zajištění personální stability v systému sociálních služeb.

Návrh státního rozpočtu připravila dosluhující koaliční vláda, složená právě z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Schvalovat ho bude ale Sněmovna složená z nových poslanců.