Nejvíce peněz šlo z rozpočtu ministerstva kultury, které kromě náhrad platí činnost registrovaných církví. Loni to bylo 1,37 miliardy korun. Ministerstvo školství dalo 1,44 miliardy na církevní školství a volnočasové aktivity dětí. Údaje vyplývají ze státního závěrečného účtu.

Církve a náboženské společnosti v roce 2016 ze státního rozpočtu dostaly 3,49 miliardy korun. Meziročně se tyto výdaje snížily o 1,9 procenta, tedy o 67,3 milionu korun. Snižuje se především v souvislosti s restitucemi státní příspěvek na činnost církví, loni činil 1,37 miliardy. Příspěvek se bude postupně do roku 2030 snižovat až na nulu.

Ilustrační foto.
Z 10 tisíc výzev na vydání majetku církvi zbývá probrat dvě stovky

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi platí od roku 2013. Kromě napravení majetkových křivd má nastolit nový vztah stát a církve, zákon fakticky znamená odluku státu a církve.

Státní závěrečný účet za loňský rok uvádí, že ministerstvo kultury vedle peněz na platy duchovních poskytlo církvím ještě 251 milionů korun jako dotace zejména na péči o památky a podporu živého umění.

Ministerstvo školství církvím poskytlo 1,44 miliardy korun, jde hlavně o peníze pro školy a školská zařízení, jejichž zřizovateli jsou církve. Na vzdělávání včetně zájmového studia šlo 1,27 miliardy a na využití volného času dětí a mládeže 91 milion korun - k těmto aktivitám patří třeba Salesiánská střediska mládeže. V roce 2016 působilo v ČR 139 církevních školních zařízení, kterým stát na provozní náklady poskytl 1,37 miliardy korun, téměř o 71,8 milionu více než v roce 2015.

Ilustrační foto.
DVA POHLEDY: Mají být zdaněné církevní náhrady?

Ministerstvo práce poskytlo církvím loni 253,5 milionu korun. Z toho 72,7 milionu šlo na služby sociální péče, téměř 30,4 milionu byl státní příspěvek na pěstounskou péči. Ministerstvo zahraničí poskytlo církvím 88,8 milionu korun, ministerstvo zemědělství 42,2 milionu. Kolem deseti milionů poskytly resorty zdravotnictví, vnitra a ministerstvo pro místní rozvoj, příspěvky dalších vládních institucí byly v řádech milionů či nižší.

Finanční náhradu vyplácenou v rámci restitucí církve používají hlavně na zabezpečení do budoucnosti. Katolická církev dostává z celkové sumy asi 1,3 miliardy korun. Loni poprvé zveřejnila strukturu svého hospodaření za uplynulý rok. V roce 2015 investovala 1,2 miliardy korun s cílem budoucího výnosu. Další miliardu vložila do školství, zdravotnictví, sociální oblasti či péče o památky.

Miloš Zeman.
Zeman se nezúčastnil Vlkova pohřbu kvůli restitucím a 28. říjnu

Církevní investice směřují do čtyř oblastí – zemědělství a lesnictví, nemovitostí, třetí skupina jsou finanční investice, pro něž katolická církev zřídila speciální fondy, a poslední jsou investice diecézí do vlastních podnikatelských projektů.