Gastronomický veletrh, který pod názvem Víno & Delikatesy a Víno & Destiláty začal na pražském Výstavišti, nabízí ochutnávky produkce domácích i zahraničních vinařů, potravinářských produktů i osvětový program o kultuře pití vína. Z iniciativy ministerstva zemědělství si zájemci mohli pochutnat také na špekáčcích, které pořadatelé představili jako tradiční domácí lahůdku.
"Chceme upozornit na to, že i špekáček může být delikatesou," řekl ředitel veletrhu František Veselý. Upozornil, že spíše než s vínem či destiláty se špekáčky mohou dobře kombinovat s pivem. "Má-li se zvolit víno, pak špekáček, který obsahuje hovězí i vepřové maso, si zaslouží červené," dodal.
Zájemci si krátce po zahájení veletrhu mohli špekáčky opékat u ohniště v blízkosti Průmyslového paláce, kde se akce koná. "Tradice opékání špekáčků je dlouhá asi 120 let. Chceme tak podpořit domácí výrobky i chovatele," řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.