„Z převážné části se jedná o ty zaměstnance, kteří jsou již v důchodovém věku, a výše zmíněné snížení počtu pracovních pozic se týká zejména administrativy," uvedl mluvčí. Propouštění podle něj firma předem dohodla s odborovou organizací a nebude mít vliv na kvalitu zákaznického servisu a bezpečnost dodávek plynu.

V energetickém oboru se chystají propouštění i další velké firmy. Třeba ČEZ v příštích dvou letech plánuje ušetřit ve stálých nákladech v průměru 16 procent a úspory se budou týkat i počtu zaměstnanců. Nejvíc má omezit náklady centrála firmy, a to o 21 procent.

Akvizice za více než šest miliard korun

Praha dokončila převzetí skupiny Pražská plynárenská koncem března. Město získalo asi čtvrtinový podíl od dosavadního akcionáře, německého koncernu E.ON. Šlo o akvizici za více než šest miliard korun. Praha si původně chtěla nechat jen distribuční část firmy, červnová valná hromada ale rozhodla, že v holdingu zůstane také obchod. Ten chtěla Praha dříve nabídnout za zhruba 2,15 miliardy ko­run.

Společnosti Pražská plynárenská Holding loni stoupl zisk na 305 milionů korun. Na dividendách firma vyplatí 120 milionů korun. V roce 2012 firma vydělala 239 milionů korun. Společnost je druhou největší plynárenskou distribuční firmou v ČR, má téměř 420.000 odběratelů. V roce 2011 dostala také licenci na obchod s elektřinou.

Společnost Pražská plynárenská, která je součástí holdingu, zaměstnávala loni 309 osob.