Podepsání smluv na výstavbu elektrárny Pljevlja II je podle Půlpánové zatím nejvýznamnějším výsledkem mezivládní spolupráce v oblasti energetiky mezi Českou republikou a Černou Horou.

„Projekt navazuje na historicky velmi úspěšné působení českých i slovenských firem v bývalé Jugoslávii," uvedl generální ředitel Škoda Praha Peter Bodnár. Významnou součástí projektu je totiž dodávka kotle ze slovenské firmy SES Tlmače.

Součástí projektu je i zajištění financování

Výstavba elektrárny, která má Černé Hoře pomoci dlouhodobě zvýšit energetickou soběstačnost, je kontrahována prostřednictvím dvou smluv. Smlouva EWA (Early Works Agreement) řeší projekční a dokumentační přípravu samotné výstavby, smlouva EPC (Engineering, Procurement, Construction) řeší samotnou realizaci výstavby.

Součástí celého projektu je i zajištění jeho financování. „Jednou z možností je delší dobu projednávaná varianta financování syndikátem bank pod vedením České exportní banky s pojištěním Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP a Exportno-importnej banky Slovenské republiky (EXIMBANKY SR)," napsal ČEZ v prohlášení.

Škoda Praha je dodavatelem energetických zařízení na klíč. Ve své šedesátileté historii dodala více než 40 tisíc MW tepelných a jaderných elektráren do celého světa.

Čtěte také: Čedok vrací polovinu v Eso travel původnímu majiteli