Zatímco „normální“ zaměstnanec, který má smlouvu podle zákoníku práce, ručí za případnou škodu maximálně do výše 4,5násobku svého měsíčního platu, člověk s manažerskou smlouvou dává všanc celý svůj majetek.

Tuto novinku zavedla do českých poměrů novela korporátního práva v roce 2014. Českým šéfům ani firmám, které spravují, se však nechce riskovat.

Ilustrační foto
V Česku se více lidí se hlásí k pravici, než k levici, ukázal průzkum

V posledních třech letech totiž rapidně narůstá počet tzv. pojištění odpovědnosti managementu. Vyplývá to z nových dat, která Deníku poskytla společnosti RENOMIA, jež je středoevropským lídrem v pojistném zprostředkování.

Zatímco před rokem 2014 byly takzvané  D&O pojistky (z anglického Director’s & Officer’s) doménou jen největších firem, dnes si pro ně chodí malé a střední firmy. Za poslední tři roky se tak počet pojistek více než zdvojnásobil. „Pojištěný je přibližně každý desátý český manažer,“ popsal Deníku Michal Pilecký, specialista D&O pojištění společnosti RENOMIA.

Ilustrační foto
Češi nechtějí být levnými montéry. Tuší to politici?

NASTOUPÍM K VÁM, ALE…

Ve srovnání s Německem či Británií je to podle něj stále málo. Na západ od nás je pojištěno v průměru kolem 40 procent manažerů.

Zájem o pojištění ale akceleruje. Většinou o pojistku žádají samotné firmy pro všechny členy svého vedení, a pojistné jim pak firmy i hradí. „Není ale výjimkou, že je toto pojištění požadováno samotnými manažery jako podmínka pro přijetí určité funkce,“ říká právnička Jaroslava Nožičková, která se pojištěním odpovědnosti zabývá v České pojišťovně.

Budova Transgas na Vinohradské třídě.
Duel Deníku: Bourat, či nebourat komunistické budovy?

Také ona potvrzuje nárůst zájmu nejenom velkých, ale i menších firem. „Typicky se v rámci D&O pojištění řeší pochybení, opomenutí, nekonání nebo zatajování klíčových informací pro společnost,“ vysvětluje. A přidává i jeden škodní případ z poslední doby. „Šlo o jednatele společnosti zabývající se likvidací odpadu, který zapomněl obnovit souhlas k provozování skládky nebezpečného odpadu, ale společnost skládku nadále využívala,“ popisuje Nožičková. Když na (nepovolenou) skládku přišla kontrola z inspekce životního prostředí, udělila firmě tučnou pokutu. A tu pak společnost žádala po jednateli. 

„Škodu za miliony může svým rozhodnutím způsobit i vedení malé firmy,“ podotýká Pilecký. Podle něj jsou dnes pojistky finančně dostupné i pro nejmenší. U limitu deset milionů korun se roční pojistka pohybuje kolem dvacet tisíc korun. Pojistit lze přitom všechny typy, tedy akciové společnosti, s.r.o., družstva, státní podniky, spolky či nadace.

Stanislav Šulc.
Týdenní zkrat: O dobrém sluhovi