„Jedná se o metodu, kdy radnice vyčlení část financí z ročního rozpočtu, a obyvatelé podávají návrhy a následně i rozhodují o tom, co by se za vyčleněné peníze dalo v jejich městské části upravit," vysvětlila Štěpánková. V

Praze 10 loni lidé vybrali projekt na úpravu okolí stanice metra Strašnická a parku Solidarita. Rozhodovali se mezi 50 projekty, letos se jich přihlásilo o 10 víc. Nejčastěji žádají úpravy zeleně nebo nové lavičky, venkovní fitness nebo piknikové místo. Hlasovat se bude v březnu, aktuálně autoři své projekty představují na veřejných setkáních.

Čtěte také: Praha 8 bude letos hospodařit s výdaji přes dvě miliardy korun

Lidé narvhují např. obnovu zvoničky

Podruhé se do projektu zapojují také obyvatelé Zbraslavi. Loni hlasovali úpravu klubu pro seniory a nového přístřešku autobusové zastávky. Na projekty měli 600 tisíc korun, letos to bude milion.

Lidé navrhují například obnovu historické zvoničky, komunitní kompostér, workout hřiště, stoly na ping-pong, meteostanici nebo likvidaci černé skládky. Chtějí také umožnit koupání ve Vltavě nebo zastřešit další zastávku. Hlasování skončí 26. února.

Hlasovat se bude na přelomu května a června

Praha 3 v prvním ročníku rozdělila tři miliony korun. Lidé nejvíc hlasovali pro rekonstrukci centra MamaHelp s keramickou dílnou za 294 tisíc korun. Peníze půjdou také na úpravu dětských hřišť v ulicích U Horní Stromky a Na Vrcholu, opravy Centra Matrin pro osoby se zdravotním postižením, zastřešení pramene Krejcárek, zahradu školy na Jarově a opravy skautské klubovny. Praha 6 plánuje rozdělit v příštím roce na projekty svých občanů pět milionů korun. Hlasovat se bude na přelomu května a června.