O geneticky modifikovaných neboli upravených potravinách dosud neslyšelo 18 procent lidí. Většina veřejnosti se s tímto pojmem setkala, ale jen desetina s jistotou ví, čeho se tento pojem týká.

Zjištění, že je potravina geneticky modifikována, by ovlivnilo v jejím nákupu 26 procent dotázaných a potravinu by nekoupilo. U třetiny lidí by tato informace jejich volbu koupit potravinu nezměnila.

S ohledem na prozkoumání účinků geneticky upravených potravin na zdraví člověka je česká společnost spíše skeptická. Podle 25 procent nejsou tyto účinky prozkoumané, opak tvrdí 23 procent a 24 procent se nedokázalo přiklonit ani k jednomu názoru. Konzumaci geneticky upravených potravin pokládá za nebezpečnou 26 procent lidí, 21 procent ji hodnotí jako bezproblémovou. Podle více než čtvrtiny veřejnosti není konzumace zmíněných potravin ani bezpečná, ani nebezpečná.

Názory na bezpečnost konzumace zmíněných potravin jsou svázány s kontrolou údajů na etiketách potravin. Lidé, kteří kontrolují informace o geneticky modifikovaných složkách, zároveň významněji více vnímají konzumaci geneticky upravených potravin jako ne zcela bezpečnou, dodalo CVVM.

Průzkumu se v době od 3. do 20. června zúčastnila tisícovka lidí starších 15 let.