Propad provozu na Letišti Václava Havla přinese další propouštění. Letiště Praha do konce letošního roku zruší celkem 150 pracovních míst. Už na jaře přitom letiště propustilo 450 lidí, o práci s jarní redukcí tak přišla nebo přijde pětina zaměstnanců.

Počty cestujících na letišti se v posledních měsících znovu začaly propadat o více než 90 procent v porovnání s loňským rokem. Například říjnových 115 tisíc odbavených lidí znamená meziroční pokles o 93 procent.

Letoun Airbus A350-900 společnosti Singapore Airlines
Přes osmnáct hodin v roušce. Aerolinky se vrací na nejdelší linku světa

„Letiště Praha je navzdory všem snahám a úsilí nuceno opět přistoupit k redukci pracovních míst, a to postupně do konce roku 2020 přibližně o 150 pozic. Jedná se o pozice provozní i administrativní,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Letiště noečekává zlepšení

Letiště nečeká, že by se situace v příštích měsících zásadně zlepšila. Podle Pavlíkové jde o nezbytně nutný počet míst, pro která na letišti nebude ani v budoucnu uplatnění. Letiště aktuálně zaměstnává 2450 lidí, ještě na jaře mělo kolem 2900 zaměstnanců. Letiště současně chce udržet zaměstnance s unikátní kvalifikací a vysokou odborností nezbytnou pro chod velkého mezinárodního letiště.

„Zároveň musíme mít připravené nutné kapacity pro případné obnovení provozu, které podle našich zkušeností z jara letošního roku může proběhnout poměrně rychle,“ dodala Pavlíková. V takový scénář doufají letecké společnosti celosvětově.

Odstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni.
Česko jako velké parkoviště letadel. Letiště nabízejí volná místa

„Proto u některých zaměstnanců využíváme také institutu zkrácených úvazků nebo částečné nezaměstnanosti, kdy zaměstnanci zůstávají doma za 60 procentech mzdy,“ podotkla.

S úbytkem cestujících se potýkají letiště po celém světě, přichází i s řadou netradičních opatření. V Praze například od prosince omezí noční provoz, v Mnichově zavřou jeden ze dvou terminálů.