Současný majitel vozu a zakladatel sítě autocenter již před časem ukončil své aktivity v České republice. I přes vlastnictví obrovského automobilového muzea klasických aut v Austrálii se rozhodl, že vůz po prezidentu Havlovi by měl zůstat v České republice, pro kterou má jako historický artefakt mnohem větší význam.

Lancia Kappa, která devět let patřila prezidentovi Václavu Havlovi
Vůz po Václavu Havlovi je na prodej. Dvacetiletá lancia se nabízí za 400 tisíc

Původně přitom Denny tvrdil, že Havlův vůz nikdy neprodá. „Jsme velmi rádi, že pan Denny dal důvěru naší značce Mototechna Classic, pod jejíž hlavičkou se tento unikátní kousek v neděli prodal za 400 tisíc korun,“ říká provozní ředitel AAA Auto Petr Vaněček.

Ceny automobilů, které vlastnily slavné osobnosti, se podle regionálního manažera výkupu AAA Auto Jindřicha Topola určují relativně těžko. Vychází většinou z částky požadované stávajícícm majitelem. V případě Havlovy Lancie se společnost inspirovala prodejem jiného prezidentského vozu, který se před několika lety prodal za obdobnou částku.

BMW X5 M.
Automobilka BMW zdražuje SUV v Číně. Kvůli celní válce

„Během prvních dnů od zveřejnění inzerátů jsme byli kontaktováni devíti vážnými zájemci různých koutů České republiky. Od chvíle, kdy se Lancia po prezidentu Havlovi objevila v naší internetové inzerci, si vůz na prohlédlo přes dva tisíce lidí. Vůz pochopitelně budil značnou pozornost i na pobočce v Praze, kde byl vystaven,“ doplňuje Jindřich Topol, regionální manažer výkupu AAA Auto.

Když se inzerát poprvé objevil na stránkách společnosti, vyrojily se spekulace, že autobazar památnému vozu stočil tachometr. V testu na webu iDnes.cz z roku 2011 totiž bylo uvedeno, že prezidentská Lancia má najeto více než 140 tisíc kilometrů. Redakce v reakci na to sedm let starý článek obratem opravila.

Tom Jokl.
Sběratel: Jsem odkojený benzinem a žádný jiný koníček mě tak neuchvátil