Podnik označený typickými žlutými oblouky písmene "M", který je v pražské Vodičkově ulici k nalezení dosud, nabídl Čechům běžné produkty, hamburgery, cheeseburgery, Big Mac, hranolky nebo mléčné koktejly, s přihlédnutím k tehdejším platům i obecnými cenám v restauracích však za luxusní ceny (v roce 1993 stál Big Mac 50 korun, průměrný plat byl necelých 6000). Přesto už první den přišlo na 11.000 zákazníků.

Čtěte také: Náplavkou zavonělo pojízdné občerstvení

Přelom přišel v roce 1955

McDonald's v Česku v současnosti zaměstnává 5000 lidí. Má tu 95 restaurací, 82 procent mají franšízanti. Za 25 let investoval do rozvoje svých restaurací v Česku pět miliard korun. Loňské tržby přesáhly 4,5 miliardy korun.

Historie firmy se začala psát v roce 1940, kdy bratři McDonaldové otevřeli v Kalifornii první restauraci. Další zlom přišel v roce 1955, když licenci na jejich podnik koupil potomek českých emigrantů Ray Kroc, který si svůj první podnik otevřel v Illionis a úspěšný koncept rychle šířil.

Ve východní Evropě se pobočky otevřely v Bělehradě a Budapešti 

V roce 1967 Kroc otevřel první podnik mimo USA, a to v Kanadě. V roce 1971 zapustilo impérium kořeny v Asii (Tokio) a Evropě (Mnichov a Amsterdam). Ve východní Evropě se první pobočky objevily už před pádem železné opony, v roce 1988 se otevřel McDonald's v Bělehradě a Budapešti a v koncem ledna 1990 i v Moskvě.