Důvodem, proč by se komise měla sejít, je podle předsedkyně výboru Jaroslavy Janderové (ODS) řada stížností, které na magistrát chodí. Kromě samotných majitelů heren si stěžují rovněž instituce zastupující provozovatele hazardu.

Dalším důvodem je, že v některých městských částech platí stoprocentní zákaz hazardu, avšak bez souhlasu místního zastupitelstva. „Domnívám se, že je třeba to znovu otevřít a projednat případná pochybení," Janderová.

Na město se snesly stížnosti 

„Pokud v tom procesu došlo k nějakým chybám, měly by být napraveny. Podporuji přezkoumání usnesení zastupitelstva v tomto konkrétním případě," řekl zastupitel Ivan Hrůza (KSČM), který rovněž uvedl, že zákaz hazardu dlouhodobě podporuje.

Zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřeje Mirovského (SZ/Trojkoalice) řekl, že se na město stejné stížnosti snesly již v roce 2013, kdy Praha schválila novelu regulující hazard. V žádném případě prý ale město tehdy nikdy spor neprohrálo.

Vyhláška platí od začátku ledna 

Podle zastupitele Patrika Nachera (ANO) došlo v minulosti k tomu, že komise sice přijala nějaké usnesení, avšak zastupitelé jednalo bez ohledu na výsledky jednání. „Na vše máme komise a orgány, a pak bez ohledu na to zastupitelstvo bez ladu a skladu schválí pozměňovací návrh a předešlá setkání byla k ničemu," řekl.

V Praze platí od 1. ledna letošního roku vyhláška, kterou město zakázalo na celém území metropole herny, fungovat mohou pouze zařízení vedená jako kasina.

Praha reguluje hazard od roku 2008

Jednotlivá správní řízení vždy končí odebráním licence. Ministerstvo v zahájených řízeních vyneslo přes 200 rozhodnutí o odebrání licencí majitelům heren. Vyhlášku schválili zastupitelé na podzim 2015.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724. Počet heren se snižoval i v následujících letech.

Čtěte také: Pražské radnice dostanou celkem 195 milionů korun z hazardu