Akcie Komerční banky zaznamenaly největší objem obchodů a zároveň druhý nejvýraznější růst z hlavních emisí. Zdražily o 1,60 procenta na 955 korun. Posílení dosáhla také druhá nejobchodovanější emise, banka Moneta, jejíž akcie si připsaly 0,29 procenta na 86,05 koruny. Nejvíce zdražily cenné papíry holdingu Unipetrol, a to o 1,87 procenta na 233,90 koruny.

Ondřej Buršík (v popředí).
Generálním ředitelem Metrostav Development je Ondřej Buršík

Fortunu poslali dolů rozladění investoři

Růst burzy brzdilo oslabení akcií ČEZ o 0,46 procenta na 434 korun. Největší propad postihl cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, které zlevnily o 2,96 procenta na 105 korun. Podle analytika Komerční banky Richarda Miřátského poslali Fortunu dolů investoři rozladění nízkou cenou, kterou nabídl za odkup akcií majoritní akcionář Penta. Ta chce Fortunu stáhnout z burz a získat ve firmě stoprocentní podíl. Minoritním akcionářům nabídne odkup cenných papírů za 98,69 koruny za akcii.

Pražský okruh. Ilustrační foto.
Praha schválila memorandum s ministerstvem o stavbě okruhu

Česká měna stagnovala k euru a oslabila vůči dolaru. Koruna k dolaru proti předchozímu závěru oslabila o deset haléřů na 25,37 Kč/USD. K euru oslabila o haléř na 25,37 Kč/EUR, vyplývá z údajů na serveru Patria Online.

Koruna minulý týden ve čtvrtek po oznámení České národní banky, že bude pokračovat v devizových intervencích proti posilování koruny, nejprve oslabila. V pátek se vrátila vůči euru na 27,02 Kč/EUR a ani dnes se situace nezměnila. „Na devizovém trhu dnes sázky na posílení koruny vidět nebyly," sdělil hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.