Na programu úterního jednání rady byly tři zakázky na zajištění chodu a rozvoje ekonomického systému, který tvoří páteř ekonomických agend a je klíčový pro tvorbu rozpočtů. Dvě zakázky na dva roky každou za 100 milionů bez DPH a v rámci jednacího řízení bez uveřejnění čtyřletou zakázku za 240 milionů bez DPH.

Rada měla na stole vágní usnesení 

„Problémů je celá řada. Společným jmenovatelem je neochota úředníků a politiků ke změně. Zákon se nesnaží plnit, ale obcházet," tvrdí zastupitel Ondřej Profant (piráti).

Rada měla na stole vágní usnesení, kterým by dodavateli dala bianko šek za stovky milionů. Gordic podle něj vytváří partnerskou síť dodavatelů, vzniká tak klientelistický propletenec, upozornili piráti.

Frima se stará o účetnictví

Město v minulosti opakovaně a bez otevřené soutěže prodloužilo smlouvy na ekonomický systém. Naposledy předloni za 130 milionů korun bez DPH. Antimonopolní úřad Prahu potrestal pětimilionovou pokutou. Za podobný postup dal úřad pokutu i ministerstvu práce a sociálních věcí.

Firma Gordic se jako výhradní správce stará o účetnictví Prahy od roku 1993. Rada se původně chtěla prodloužení smluv vyhnout tím, že by provoz ekonomického systému zajistila prostřednictvím městské firmy Operátor ICT.

IT systémy Prahu stály stovky milionů korun 

Plán ale vloni ztroskotal. Pražští politici několik let mluví o otevřené soutěži, ze které by vzešel nový správce účetnictví. Zastupitelstvo tendr schválilo v roce 2014. Radní ale jen dál prodlužují stávající smlouvy.

Problematické IT systémy Prahu stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, není nikdo schopen vyčíslit. Už dříve se mluvilo o více než miliardě korun, Gordic ale takovou částku odmítl.

Čtěte také: Praha chce měřit rychlost na Rozvadovské spojce, nakoupí radary