Magistrát vyzývá žadatele o evropské peníze v jednotlivých vlnách, takzvaných výzvách. Těch bylo 26 za celkem osm miliard korun. „Zpočátku bohužel žadatelé, což jsou zejména městské části, ale i magistrát, ne zcela dostatečně žádali o možný objem peněz, který bylo možné vyčerpat. Jsem ráda, že se to zlepšuje a že se začínají čím dál více hlásit a peníze si žádat," řekla Ropková.

Došlé žádosti bude magistrát ještě posuzovat 

Požadavky zájemců byly vyšší, než schválená částka, když v žádostech předložili projekty za celkovou sumu dvou miliard. Další došlé žádosti bude magistrát ještě posuzovat a další balík projektů by mělo pražské zastupitelstvo schválit v lednu 2017. „Nečerpáme za každou cenu, jde nám o kvalitu," řekl ředitel magistrátního odboru evropských fondů Jan Hauser. Výzvy na zbylé tři miliardy z celkových 11 miliard magistrát teprve zveřejní.

Město pro zlepšení efektivity podávání žádostí zřídilo nový magistrátní odbor projektového řízení. „Doufám, že se nám tím podaří nastavit lepší čerpání ze strany magistrátu," řekl Hauser.

Za peníze z EU Praha opravila tramvajové tratě či parky 

Praha získala z evropských fondů v uplynulých zhruba devíti letech asi 11 miliard korun, z nichž podpořila 1200 projektů. Za tyto peníze například opravila tramvajové tratě či parky a financovala sociální programy.

Praha dostávala v letech 2007 až 2013 peníze prostřednictvím dvou operačních programů: OPPA (Evropský sociální fond) a OPPK (Evropský fond pro regionální rozvoj). Finance z nich dočerpávala i po roce 2013.

Čtěte také: Ministerstvo školství znovu poskytne 30 milionů na školní obědy