Vývoj na pražské burze však hovoří jasně. Akcie developerů ECM i Orco ztratily v posledních týdnech ze své hodnoty desítky procent.

„Jedná se o souběh faktorů. Spolu se zvýšením DPH a úrokových sazeb, deregulací nájmů a přetlakem developerských projektů je současná krize poslední kapkou, která v této situaci realitní trh rozkolísá. Praha bude postižena výrazněji, jelikož se zde developerských projektů realizuje nejvíc,“ domnívá se ekonom Ivo Ludvík. Obě firmy plánují v metropoli rozsáhlé projekty.

Ambiciózní plány

Orco chce v příštích deseti letech vystavět za 70 miliard novou čtvrť v Bubnech, ECM pokračuje v zástavbě pankrácké pláně. Prostředky chtějí získat z již dokončených projektů. Orco prodá aktiva v hodnotě 200 milionů eur, druhý z developerů vkládá naděje do pankráckých mrakodrapů.

„Vedení společnosti jedná o prodeji City Empiria, transakce se plánuje na konec roku. Také jsme zaznamenali předběžný zájem investorů o City Tower a jednáme o možné účasti partnerů v některých projektech,“ uvedl Jiří Kašek, manažer pro vztahy s investory ECM.

Zánik hrozí až čtvrtině

Přesto zlaté časy developerů končí. Banky zpřísnily podmínky pro poskytování hypoték, obtížněji se k penězům dostávají i developeři. Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí tvrdí, že mnohým developerům chystajícím projekty v Praze hrozí zánik.

„Finanční ústavy třeba chtějí, aby za sebou firma měla už nějaké úspěšné projekty. Mnoho z nich podmínky nesplní, nedostane prostředky k financování dalších projektů, a tak budou muset skončit. Odhaduji to až na čtvrtinu ze současného počtu developerů,“ řekl před časem Deníku.

Možným řešením by podle ekonoma Ludvíka bylo zaměření developerů na levné nebo naopak luxusní byty.