Největší část příjmů tvoří dotace hlavního města, které převádí na každého občana 2900 korun a navíc přispívá na žáky mateřských a základních škol. Celkem jde v sedmé městské části o 132,2 milionu korun. Meziročně je to o 4,4 milionu víc.

Počítá se s rekonstrukcí vodárenské věže na Letné 

„Řadu příjmů ještě obdržíme v průběhu roku, ale zatím je nemůžeme zohlednit kvůli rozpočtovým pravidlům, například investiční dotace z magistrátu," vysvětlil místostarosta Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě), který návrh rozpočtu v zastupitelstvu předkládal.

Z výdajů počítá s 265,6 milionu korun na běžný provoz a necelými 222 miliony korun na investice. Kromě sta milionů korun na budovu radnice se počítá také s rekonstrukcí vodárenské věže na Letné, která začala v roce 2016. Celkem vyjdou opravy asi na 54 milionů korun.

Sedmička dá šanci školákům 

Na rekonstrukce základních škol se počítá s 58,4 milionu korun a dalších deset milionů dostanou školky. Z běžných výdajů dá městská část asi 116 milionů korun na činnost místní správy, 34 milionů korun bude stát provoz základních a mateřských škol.

Některé městské části nechávají občany rozhodnout o rozdělení několika milionů korun na jimi navrhované projekty. Praha 7 zatím dá šanci školákům. „Plánujeme realizaci participativního rozpočtu na základních školách. Žáci rozhodnou o tom, kam peníze půjdou. Chceme tak rozšiřovat vědomí o participaci i mezi jejich rodiče. Pokud se to osvědčí, tak ji chceme rozšířit na celou městskou část," dodal Vyhnánek.

Většina pražských radnic vstoupila do roku 2017 s provizoriem 

Loni radnice hospodařila se 440 miliony korun, z toho příjmy činily 226 milionů korun. Rozdíl pokrývala stejně jako v rozpočtu navrhovaném pro letošní rok z úspor z minulých let.

Většina pražských radnic vstoupila do roku 2017 s rozpočtovým provizoriem. Rozpočty stihly v prosinci schválit jen Praha 3, 4, 6, 13 a 14. V lednu už hospodaření na letošní rok schválilo zastupitelstvo Prahy 1. Další radnice to musí stihnout do konce března.

Čtěte také: Praha 7 musela vrátit sedm milionů z dotace na tepelná čerpadla