„Rozpočet vypadá jako schodkový. Ale my nemůžeme rozpočtovat finanční prostředky, které nám přijdou v průběhu roku. Je to asi 200 milionů korun ročně," řekl při projednávání rozpočtu místostarosta pro oblasti financí a dopravy Jan Korseska (ODS).

Čtěte také: Praha 10 schválila letošní rozpočet, opozice kritizuje schodek

Z investic se počítá i určitá částka na opravy domů a bytů 

Z výdajů se počítá s 392,5 miliony korun na běžné výdaje a 193,1 milionu korun na investice. Meziročně nejvíc peněž radnice přidala na provoz mateřských škol (22,7 mil. Kč), úklid veřejných prostranství a parků, jejich ostrahu a servis závlah. Více peněz získá také Centrum sociálně rehabilitačních služeb (37,5 mil. Kč). Na provoz základních škol půjde 71 milionů, na veřejnou zeleň 52,4 milionů a na činnost úřadu 129 milionů korun.

Z investic se počítá s 58,3 miliony korun na opravy domů a bytů, z nich devět milionů půjde na nové výtahy. Radnice počítá s 20 miliony na nové zařízení pro děti do tří let v Ječné ulici. Žádá na ně o dotaci magistrát, v rozpočtu ale musí mít podle Korsesky celou částku.

Dvojka chce postavit multifunkční sportovní hřiště ZŠ Na Smetance 

Dále Praha 2 investuje 15,4 milionů korun na jídelnu a školní hřiště ZŠ Slovenská, u ZŠ Resslova budou vyměněna okna a vybudován nový vchod za 14,2 milionu korun. Chce také postavit multifunkční sportovní hřiště ZŠ Na Smetance.

V místě kvůli tomu zanikla komunitní zahrada, což někteří místní a její uživatelé kritizovali. „Prostory pro takové hřiště jsou i jinde. Tady jsou hned vedle sportoviště v Riegrových sadech," řekl v pondělí na jednání zastupitel Zelených Jan Hruška.

Nejvíce peněz šlo i tehdy do školství a bytů 

Počítá také například s deseti miliony korun na opravy chodníků nebo čtyřmi miliony na rekonstrukci Novoměstské radnice. V loňském roce vinohradská radnice hospodařila s výdaji 520,4 milionů korun a příjmy 365,3 milionu korun.

Stejně jako v pondělí schváleném rozpočtu dorovnala schodek z předchozích let. Nejvíce peněz šlo i tehdy do školství a bytů. Investovalo se téměř 20 milionů korun do oprav, údržby a vybudování klimatizace v budově radnice. Dalších 16 milionů šlo do úprav parků.