SZPI při kontrole restaurací prohlíží veškerou dokumentaci, která se vztahuje k původu masa. "Dokumentace musí být nejen u restauratéra, ale i u všech předchozích článků řetězu v takovém stavu, aby bylo možné původ masa sledovat až k chovu," uvedl Kopřiva. Vzhledem k závažnosti polského případu bude SZPI pokračovat v intenzivních kontrolách nejen restaurací v celém Česku, ale bude se pohybovat v celé tržní síti.

O hovězím z problematických polských jatek, které pražské restaurace vydávaly za argentinské, informoval včera ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na sněmovním zemědělském výboru.

Opíral se přitom o poznatky  Státní veterinární správy. Podle ní byly zjištěny nedostatky v průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do pražských restaurací. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko.