"Od víkendu se kvůli pádu na chodníku ozvaly tři desítky poškozených klientů. Vzhledem k tomu, že mezi uklouznutím a kontaktováním pojišťovny musí ještě proběhnout nezbytná fáze, nazvaná 'hledání správce chodníku', očekáváme, že právě oni se s těmito škodami budou na pojišťovnu obracet především v dalších dnech a týdnech," řekl mluvčí Allianz Václav Bálek. Úrazů na ledu je proti běžnému stavu o pětinu více, majetkových škod kvůli popraskaným trubkám o 40 procent více.

Čtěte také: Muž zemřel při úklidu sněhu

Kooperativa má hlášeno 30 pojistných událostí, kde byl příčinou pád na zledovatělém chodníku. Odhadovaná celková škoda je 450.000 Kč. Nejvíce případů klienti hlásili v Praze. "Předpokládáme, že jejich počet s pokračujícím zimním počasím bude narůstat. Zvýšený počet případů se pak také objevuje, když začne sníh tát. Pod ním zůstávají ledové plotny, což je velmi nebezpečné," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Podobně je to s případy škod na majetku, které jsou způsobeny mrazem. Zatím jich má Kooperativa několik desítek. Většina těchto škod se projeví, až mrazy povolí.

Generali v důsledku pádu chodců na ledu každoročně řeší desítky až stovky případů. Ve většině případů jde podle mluvčího Jiřího Cívky o zlomeniny horních a dolních končetin. Úrazy, které se stanou na chodnících, tvoří asi pětinu všech nahlášených zimních úrazů. "Za loňskou zimu, od prosince do února, klienti nahlásili 47.000 pojistných událostí z úrazového pojištění," doplnila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Náhradu škody mohou klienti nárokovat od majitele chodníku, kterým jsou v naprosté většině případů obce, a škoda se vyplácí z jejich odpovědnostní pojistky. Druhou možností je nahlásit událost v rámci úrazového pojištění. Aby vyřízení pojistné události mohlo proběhnout hladce, pojišťovny doporučují snažit se zajistit kontaktní údaje na svědka pádu, případně požádat záchranáře o pozdější výpověď. Pokud to zdraví dovolí, měli by také zdokumentovat stav zranění. Vhodné je rovněž pořídit fotodokumentaci situace na místě, zejména stavu chodníku a jeho sněhové či ledové pokrývky.

Čtěte také: V Kořenově poranil led ze střechy malého chlapce