„Moje představa je, že vznikne aliance, která bude sdružovat podnikatele i vlastníky a bude jedním hlasem komunikovat s radnicí a městem," řekl Dvořák.

Důležitým úkolem by podle něj byla i komunikace uvnitř uskupení, aby se k podnikatelům dostaly důležité informace dotýkající se jejich činnosti - jako příklad uvedl informace o chystaných opravách inženýrských sítí před jejich provozovnami. Kdy aliance vznikne a kdo všechno se do ní přihlásí, zatím není jasné.

Komora chce spolupracovat na proměně ulice 

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) uvedl, že pro radnici je prospěšné, když podněty ke změnám chodí radnici uceleně a nikoliv jako řada jednotlivých a společně nepropojených podnětů.

Komora chce, a to zejména prostřednictvím aliance, následně spolupracovat na proměně Revoluční. Pro turisty i Pražany je podle jejích představitelů od křižovatky s Dlouhou ulicí směrem k nábřeží v podstatě nezajímavá. Proto chtějí nyní umístit ze Štefánikova mostu na náplavku provizorní schodiště.

Studii na proměnu ulice vypracuje IPR

„Bylo by tu rok. Když se osvědčí, budeme muset s radnicí šlápnout na plyn, aby bylo trvalé. Je třeba, aby turisté neskončili na náměstí Republiky a měli proč dojít na náplavku," řekl Dvořák.

Studii na proměnu ulice vypracuje IPR. Co se konkrétně změní, vyplyne z tohoto dokumentu. „Změny nebudou spočívat jen v opravě chodníků a doplnění stromořadí, je třeba vzít ulici jako celek včetně podoby domů a jejich parterů," řekla architektka Pavla Melková z IPR.

Hospodářská komora Prahy 1 sdružuje místní podnikatele

Lomecký uvedl, že v parku na konci ulice by mohla vzniknout nová kulturní budova. V ní by podle něj mohla být například Muchova Slovanská epopej. „Není důležité, zda to bude přímo ona, ale nábřeží patří veřejným budovám, proto by tam neměl být komerční objekt," doplnil Dvořák.

Hospodářská komora Prahy 1 sdružuje místní podnikatele a pomáhá jim například právě v komunikaci s úřady a prosazování jejich zájmů. Dvořák je bývalým starostou Prahy 1 a radním hlavního města. Jeho jméno se v minulosti několikrát objevilo v souvislosti s podezřelými transakcemi kolem obecního majetku například v Pařížské ulici. Žádné z podezření se však neprokázalo.

Čtěte také: Praha schválila záměr stvořit firmu zastřešující její společnosti