Pro menší a střední firmy, které nemají kuchyni, jsou stravenky jednou z mála výhod, jež zaměstnancům poskytují. Anketa, již Hospodářská komora uspořádala v těchto dnech mezi firmami, hovoří jasně proti návrhu změn, které mají zrušit daňovou uznatelnost nákladů na stravování. Mezi pražskými firmami, které trvají na podpoře stravování, je i jednička pražského žebříčku Top 100 nejobdivovanějších firem ČEZ. Pro firmu by znamenalo zrušení podpory závodního stravování náklady ve výši desítek milionů korun.

„V období posledních tří let se v rámci skupiny ČEZ do zařízení závodního stravování investovalo asi 55 milionů korun. Kromě daňově neuznatelných nákladů, odpisů či příspěvku ze strany zaměstnavatele tato změna ve svém důsledku znamená pro zaměstnavatele ztrátu vynaložených peněz, další platby v rámci daně z příjmu a ukončení závodního stravování,“ vysvětluje ředitel úseku Správa nemovitostí a služby Martin Vojáček.

Podobně se vyjádřil ředitel společnosti Klimax Miroslav Jakubec. „Naše společnost zaměstnává přes 400 osob a letos jsme uskutečnili první část investice do závodního stravování. Její hodnota je přes milion korun. Plánujeme přitom pokračování, budeme stavět výdejnu jídla a jídelnu pro asi 300 osob za asi 1,5 milionu korun. Proto věřím, že úprava neprojde,“ uvedl. Zejména menší firmy pak poukazují na to, že stravování či příspěvek na ně je jediným benefitem, který mohou lidem nabídnout. Krom toho závodní stravování či příspěvek na ně je obvyklý i na západ od našich hranic.

„Hospodářská komora ČR v rámci jednání o úpravách návrhu reformy prosazuje zachování daňové uznatelnosti závodního stravování a má pro to dostatek argumentů. Krom toho však také potřebujeme doložit na konkrétních případech dopad zrušení daňové uznatelnosti na firmy, které v posledních letech investovaly do zřízení či modernizace vlastního stravovacího zařízení,“ shrnul výsledky ankety prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek