„Investoři zahájili v Praze výstavbu jen 3225 bytů, ale podle odhadů developerů se těch rozestavěných nebo již dokončených za celý loňský rok prodalo zhruba 6500, tedy v podstatě jednou tolik," uvedl pro média generální ředitel a většinový vlastník Central Group Dušan Kunovský. Tempo růstu poptávky po novém bydlení je podle něj v poslední době poměrně vysoké. Loni podle odhadů vzrostl prodej zhruba o 15 procent.

„Letos očekáváme růst o dalších deset procent na zhruba 7200 bytů. Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři brzy nebudou mít co prodávat. Ale co je horší, zájemci o nové bydlení nebudou mít co kupovat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány a nové prostě nebudou k dispozici," dodal Kunovský.

Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce chybí Praze nový územní plán. „Ten se ve velkých městech dělá na deset let. V Praze byl poslední územní plán schválen v roce 2000. Jeho aktualizaci považuji za hlavní prioritu. Nynější stav, kdy platí 15 let starý územní plán, vede k tomu, že se zúžila nabídka stavebních pozemků na trhu," upozornil Korec.

„V současnosti není ani takový problém se získáváním nových pozemků jako spíše s tím, že není stále jasné, podle jakých předpisů se bude moci v hlavním městě v dalším období stavět. To ohrožuje nejen podnikání developerů, ale i samotné rozhodování zájemců o byty," doplnil mluvčí Trigemy Radek Polák.

Podíl Prahy se posledního půl roku snižoval

Už pátý měsíc v řadě se snižoval podíl Prahy na zahájených bytech v bytových domech v rámci celé ČR. Zatímco v polovině loňského roku to bylo 74 procent, na konci října už jen 55 procent. S velkým odstupem následují Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Středočeský a Plzeňský kraj.

V celé ČR zahájili stavaři v listopadu loňského roku 379 bytů v bytových domech, meziročně o 42,7 procenta méně. Od ledna do konce listopadu klesl počet zahájených bytů meziročně o 2,3 procenta na 5862.

Počet zahájených rodinných domů se za jedenáct měsíců loňského roku meziročně zvýšil o devět procent na 12.726. Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, bylo od začátku roku do konce listopadu zahájeno 23 946 bytů, meziročně o 6,7 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 je to o 41,2 procen­ta méně.

Čtěte také: Nejvíce se staví v okrajových částech Prahy, vede osmička a devítka