„Aktuální vývoj na pražském trhu kancelářských nemovitostí je v řadě ohledů podobný vrcholu trhu v uplynulé dekádě, v roce 2007. Tehdejší, stejně jako dnešní hospodářský růst umožňuje firmám expandovat. Řada z nich se právě teď poohlíží po nových kancelářích," uvedl vedoucí oddělení zastupování nájemců JLL Petr Kareš.

Zajímavou lokalitou je Smíchovské nádraží 

Plocha kanceláří, které by měly být letos dokončeny, zhruba odpovídá rozloze čtyř Václavských náměstí v Praze. Nejvíce se aktuálně staví v Praze 5, která je s podílem 16,2 procenta moderních kanceláří druhou největší částí v metropoli. Největší projekty rostou okolo stanice metra Radlická, ať už jde o druhou budovu sídla ČSOB nebo budovy Mechanica a Dynamica na Waltrovce.

Mechaniku si předpronajala farmaceutická firma Johnson & Johnson. Zajímavou lokalitou v Praze 5 je podle JLL také Smíchovské nádraží. Směrem k Vltavě zde staví developerská divize společnosti Skanska budovu Five. V budoucnu v ní má sídlit farmaceutická společnost MSD.

Třetí největší kancelářskou lokalitou je Praha 1

Největší podíl moderních kanceláří v hlavním městě je v Praze 4. Její podíl na celkovém trhu je 27 procent. Aktuálně se zde staví celkem pět projektů, které budou dokončeny v následujících dvou letetch. K nejrozsáhlejším patří Main Point Pankrác, kompletní rekonstrukce dvou budov BB Centra nebo Trimaran/City Deco.

Třetí největší kancelářskou lokalitou s podílem 15,8 procenta je Praha 1. Projekty jsou s ohledem na historické centrum mnohem menší. Jedná se o novostavbu Paláce Národní a čtyři rekonstruované objekty, Šporkovský palác, Albatros, Mango a Omnipol.

Nájemné by se mělo pohybovat na stávající úrovni 

Měsíční nájemné moderních kanceláří v centru Prahy se pohybuje zhruba v rozmezí 510 až 540 korun za metr čtvereční. Podle vedoucího partnera společnosti Prochazka & Partners Radka Procházky by se ceny nájmů letos neměly příliš zvyšovat.

„Nájemné by se mělo pohybovat na stávající úrovni. U některých projektů sice nepatrné zvýšení ceny očekáváme. Ale bude to odpovídat vysokému standardu budovy a nižším nákladům za média a služby," dodal Procházka.

Čtěte také: Na pražském veletrhu se představuje nejvyšší dřevostavba v Česku