Ministerstvo ale s jeho závěry nesouhlasí. Podle něj podstatná část projektů, které NKÚ kontroloval, je z dob minulých vedení ministerstva a NKÚ navíc některé údaje neuvádí, i když je měl k dispozici a pro posouzení účelnosti projektů jsou důležité.

Koledníci na Břeclavsku vyrazili do ulic už časně z rána.
Děti si vykoledují přes 300 korun, dospělí víc, ukázal průzkum

NKÚ konkrétně prověřoval účelnost vynaložených peněz na testování znalostí žáků pátých a devátých tříd, pilotní projekt jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou nebo společnou část maturitní zkoušky. Tyto projekty měly poskytnout zpětnou vazbu o dosažené úrovni vzdělání žáků, případně kvalitě škol, nicméně ministerstvo, školy ani rodiče tyto údaje podle NKÚ nedostaly.

Problém se podle něj týkal zejména základních škol. Zpětná vazba je přitom pro zlepšení výsledků žáků a zvýšení kvality vzdělávání podstatná, doplnil NKÚ.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.
Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

"MŠMT nesouhlasí s tvrzením NKÚ, že uvedené nástroje nepřispěly ke zvýšení kvality ve vzdělávání a že ministerstvo školství, školy ani rodiče nemají k dispozici zpětnou vazbu o úrovni vzdělávání žáků, kvalitě škol ani vzdělávacího systému," sdělilo ministerstvo v tiskové zprávě. Podle něj projekty na hodnocení kvality vzdělávání jsou důležité, ke zvýšení kvality vzdělávání ale mohou přispět jen údaji pro školy, aby věděly, co mají zlepšit. "Kvalita vzdělávání není určena objemem peněz na evaluační nástroje, ale podporou samotného vzdělávání, tedy přípravy učitelů," doplnilo ministerstvo.

NKÚ v rámci kontroly peněz vynaložených na zmíněné projekty se zaměřil vedle ministerstva školství na Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání a Českou školní inspekci.

Kateřina Vernerová, dcera šikanované učitelky Ludmily Vernerové ze Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, která zemřela loni v lednu, převzala od ministryně školství Kateřiny Valachové 28. března v Senátu ocenění in memoriam pro svou matku.
Valachová ocenila in memoriam šikanovanou učitelku z Třebešína