VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ostravský výrobce dortů chce expandovat do Prahy. Zatím hledá místo

Praha - Společnost Ollies dorty, která se za 17 let existence vypracovala z panelákové kuchyně ve firmu se stovkou zaměstnanců a osmdesátimilionovým obratem, se chystá z Ostravy expandovat do Prahy. V hlavním městě chce výrobce dortů a dalších sladkých pochutin otevřít pro začátek malou cukrárnu. Pokud se jí bude dařit, vybudovala by nejspíš někde poblíž metropole i výrobnu. V pátek to řekl jednatel rodinné firmy Jakub Gondek.

24.2.2017
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Společnost Ollies dorty.Foto: ČTK

„Zatím si v Praze vybíráme místo. Máme tipy v Karlíně, Dejvicích, na Žižkově nebo Vinohradech. Nechceme cílit na turisty, ale na místní," řekl Gondek. Cukrárna by podle něj nabízela makronky, zmrzlinu a samozřejmě i dorty, jimiž se Gondkovi v Ostravě proslavili.

Čtěte také: Pro svatební šaty letos trend velí jednoduchost a studené barvy

Objednávek i zájemců přibývalo 

„Základem je, aby tam fungoval i prodej s sebou, protože ten má větší potenciál. V našich ostravských pobočkách je poměr prodaných výrobků s sebou k těm snězeným na místě 60 ku 40. Když si vezmete domů dort, tak je to prostě více, než co sníte v cukrárně," vysvětlil.

Základy budoucí firmy Ollies se zrodily v říjnu 1999 v panelákové kuchyni Olgy (Oli) Gondkové, podle níž firma později dostala jméno. Rozhodla se majiteli jedné ostravské kavárny hořekujícímu nad tím, že nemůže nikde sehnat tiramisu, předvést, jaké tiramisu si dělají doma s manželem. Když se po prvním vzorku jen zaprášilo, přestože byl vzhledem k použití kvalitních surovin podstatně dražší než jakékoli tehdejší zákusky, začala Olga Gondková dělat dorty na zakázku. Jak objednávek a zájemců přibývalo, zaměstnala nejprve další členy rodiny a posléze i další lidi.

Firmě narostl i sortiment 

Zlomem pak bylo v roce 2009 otevření první vlastní cukrárny spojené s výrobnou v ostravské čtvrti Vítkovice, které Ollies dostalo do povědomí Ostravanů. V té době měla firma deset zaměstnanců. Nyní jich má sto, v Ostravě tři cukrárny a jednu v Olomouci, výrobna už je dávno v samostatné budově a podnik stále roste. Roční obrat se ze 100 tisíc korun vyšplhal na loňských zhruba 80 milionů.

Kromě objemu výroby Ollies, kteří se předloni stali moravskoslezskou Firmou roku a loni Rodinnou firmou roku, narostl i sortiment. V začátcích vyráběli Gondkovi deset dortů denně, nyní velkých dortů vyprodukují za den několik set. K tomu makronky, zmrzliny, sladké pečivo a další výrobky. „Máme nějakých 25 druhů dortů a už si říkáme, že to je moc a musíme ten sortiment trošku omezit. Je opravdu široký a někdy nám dělá problém ustát výkyvy, ne v každém období si lidé dávají to samé," řekl Gondek.

Čtěte také: Poptávka po domácím cukroví přesahuje možnosti výroby

V Ollies se zaměřují na ovoce 

Některé výrobky v cukrářství jsou sezonní záležitostí. „V zimě si lidé dávají více pečené věci, co vás zasytí, v létě zase hodně odlehčené, lehké, ovocné. Nejvíce jde v létě zmrzlina a makronky. Vyloženě sezonní výroba jsou o Vánocích vánoční štóly a v létě jahodové dorty. Ty děláme jenom z čerstvých jahod," popsal Gondek.

Na ovoce se v Ollies zaměřují, aby bylo ve výrobcích v té nejkvalitnější podobě. Zmražené jahody tak například nepoužívají, protože ztrácejí svou chuť. Na rozdíl od malin, které Gondkovi využívají celoročně, spotřebují jich za rok více než 18 tun. Malinový dort byl jedním z prvních v jejich nabídce a zůstává nadále jedním z nejoblíbenějších. "Množství malin, které potřebujeme, hodně stouplo, když jsme začali dělat zmrzlinu. Oblíbený je i malinový sorbet," řekl Gondek.

Firma nedávno rozšiřovala výrobnu

Suroviny pro své produkty se snaží co nejvíce brát od lokálních dodavatelů, ne u všeho to je ale možné. "Některé suroviny se tady nevyrábějí, ani neprodávají, takže musíme třeba až na Madagaskar pro vanilku, do Belgie pro čokoládu, maliny teď máme ze Srbska. Kontraktujeme některé suroviny i na rok dopředu, vybíráme si odrůdu i sklizeň," řekl.

Nedávno firma opět rozšiřovala svou výrobnu a plánuje, že bude nabírat další zaměstnance, i z řad zdravotně postižených. "Máme plno plánů, jak si ještě zkvalitnit výrobu, vlastní cestou ji zefektivnit, a ještě dáme práci nějakému člověku," vysvětlil Gondek.

Autor: ČTK

24.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zástupci TOP 09 sledují výsledky sněmovních voleb. 21.10.2017
25

Schwarzenberg: Lidé očividně raději slyší sliby než pevní postoje

Ilustrační foto.
18

Přibývá krádeží drahých kol na objednávku, potvrdily pojišťovny

Praha volí jinak než zbytek země. Potvrdí se to i letos?

Obyvatelé hlavního města v minulosti hlasovali výrazně „pravicověji“ než lidé z ostatních regionů. Očekává se to i tentokrát, jak potvrdila také naše předvolební sonda. Praha je tradiční baštou pravice a liberálně orientovaných stran. Minulé parlamentní volby v roce 2013 opanovala v hlavním městě TOP 09. Hlasovalo pro ni přes 23 procent voličů, zatímco na celostátní úrovni jen 12, což stačilo na republikové čtvrté místo.

AKTUALIZOVÁNO

Letošní volby do Sněmovny nejsou podle Zemana zásadní ani zlomové

Letošní volby do Sněmovny nejsou zásadní ani zlomové, to je jen reklamní kampaň, řekl dnes prezident Miloš Zeman novinářům po odevzdání hlasu v základní škole v pražských Stodůlkách. Zopakoval, že sestavením vlády pověří vítěze voleb. Svůj hlas dal zřejmě Straně práv občanů (SPO), kterou před lety zakládal a která dřív nesla jeho jméno ve svém názvu. Zemana do volební místnosti doprovodila jeho manželka Ivana.

V televizi zabodoval Bartoš, Babiš působil unaveně, hodnotí experti

Specialisté na politickou komunikaci ocenili po čtvrtečních předvolebních debatách v České televizi (ČT) a na Nově především výkon šéfa Pirátů Ivana Bartoše, Babiš působil unaveně.

Střípky z debaty: Šlechtová u pozadí koně, Bartoš v koloně či letmý polibek

/VIDEO/ Co by udělal předseda SPD Tomio Okamura, když by si ministryně Karla Šlechtová zvrkla kotník? Proč se Michaela Marksová nerada fotí při výstupu z auta? Superdebata Deníku nebyla jen o politice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení