„Je to jediná možnost. Nemáme žádné známé ani příbuzné, ke kterým bychom psa dali," říká pětadvacetiletá Jana z Prahy, která využila služeb psích hotelů letos již podruhé. Kdekomu by ale svého domácího mazlíčka do rukou nesvěřila. Hotel vybírala podle toho, o jaké prostředí se jednalo, a kdo se o pejsky staral. Hledala rodinný typ hotelu, kde by se její miláček cítil jako doma.

Skype s mazlíčkem

Hlídání a střecha nad hlavou jsou základní služby, které nabízí například psí hotel a školka For dogs na Praze 4. „Každému pejskovi se u nás dostává péče, kterou potřebuje. Může mít samostatný pokoj, nebo pobývat v místnosti spolu s dalšími psy, záleží, co si majitel žádá. Všichni psi ale zůstávají uvnitř. Venkovní kotce nemáme" říká provozovatelka hotelu Markéta Bambasová.

Lidé k nim umisťují své pejsky na dva dny, ale třeba i na dva týdny. Po dobu pobytu má majitel možnost být se svým psem v kontaktu přes internet, například si s ním skypovat.

Ceny tohoto hotelu začínají na 350 korunách za den. Za nadstandard si ale člověk musí zaplatit pár stovek navíc. Náročnější psí hosté se zde mohou nechat rozmazlovat v salónu, který jim poskytuje kompletní péči od koupele, přes foukání a péči o tlapky až po barvení srsti.

„Nejčastěji lidé těchto služeb využívají, když si od nás svého mazlíčka odvážejí po dovolené domů," dodává Bambasová. Možnosti ubytovat psa v hotelu po dobu dovolené využívá podle Bambasové stále více lidí.

Psí hotely přijímají zvířata naočkovaná, snášenlivá s kolektivem a v dobrém zdravotním stavu. Hotely často odmítnou ubytovat také hárající fenku nebo psy mladší tří měsíců.

Stravu raději vlastní

Všechny psy bez výjimek, tedy i agresivní psy a hárající feny, přijímá naopak psí škola a hotel Conica v pražském Ořechu. Možné to je pouze v případě, že je takové zvíře oddělené od ostatních.

„My máme oddělené všechny zvířata. Ono to jinak technicky ani není možné," říká majitelka hotelu Radka Benčová. Psi jsou tady ubytováni ve speciálních venkovních kotcích, v nichž je umístěna zaizolovaná bouda s předsíní a ložnicí.

V zimě jsou tyto boudy vytápěné. Střecha nad hlavou a venčení je standardem hotelu Conica, za který člověk zaplatí 200 korun za den. Za další služby, jako individuální výběh, podávání léků nebo výcvik, si páníček připlatí.

Za službu navíc se často považuje i zvláštní krmení. Provozovatelé hotelů ale majitelům doporučují vybalit psa spíše vlastní stravou, na kterou je zvyklý z domova. „Pro psa je cizí prostředí přece jen stres. Někteří psi na to mohou reagovat průjmem, ale dokonce i krvácením." říká majitelka psí školy a rodinného hotelu Alfa na Praze 4, podle které může vlastní strava tyto následky zmírnit.

Hotel předem navštivte

Podle ní je dobré navštívit hotel ještě před tím, než se člověk rozhodne, že tam svého mazlíčka umístí. „Třeba i v neobvyklou hodinu," doporučuje s tím, že realita pak často bývá jiná, než jakou se hotel prezentuje na svých webových stránkách.

„Nejednou si u nás klienti stěžovali na negativní zkušenost s psími hotely. Ačkoliv jim slibovali rodinné teplé prostředí, tak pes stejně skončil venku v kotci," dodává.

V psím hotelu jako doma

Například v psí školce a hotelu v pražských Modřanech, nabízí jeden den ubytování na zkoušku. Provozovatelé zařízení manželé Lukáčovi si tu berou hosty přímo do rodiny. Sami mají dva psy, proto i kapacity hotelu jsou zde velmi omezené. „Vzhledem k tomu, že bydlíme v rodinném domě a dva psy už máme, tak přijímáme maximálně deset pejsků," vysvětluje Simona Lukáčova.

Psi prochází nezbytným výběrem a častokrát se i stane, že některého odmítnou. Důležité je nejen zdraví zvířete, ale také to, jak spolu mezi sebou psi vychází. „Někteří černí psi nemají rádi bílé, velcí se nesnesou s malými. Často to majitel sám uzná a raději k nám svého psa neumístí," dodává majitelka hotelu.

Pes má v modřanském hotelu zajištěnu čtyřiadvacetihodinovou péči, výběh do zahrady a do dvora a čerstvou vodu. Za to si Lukáčovi účtují 500 korun na den pro velkého psa a 350 na den pro malého psa.

Průměrně na týden

Téměř všechny hotely umožňují jak krátkodobé pobyty, tak i ty dlouhodobé, které se mohou protáhnout i na půl roku. Všichni provozovatelé pražských hotelů, které jsme oslovili, se shodli na tom, že průměrná doba, na kterou jsou jim psi svěřování, je sedm dnů. Několikaměsíční umístění je spíše výjimečné.

Paradoxně ale právě delší odloučení může být pro psa méně stresující. Na prostředí hotelu si totiž zvykne a přestane pro něj být cizí. To potvrzuje i Lenka Šetková ze psí školy Happy Dog v Dolních Počernicích. „Nejhorší jsou ty první dny, kdy se psovi opravdu stýská. Čím déle u nás je, tím je to lepší. Na konci pobytu už bývá úplně v pohodě."

Ale stýská se i majitelům. Naštěstí jim hotely umožňují průběžnou kontrolu psů ať už prostřednictvím telefonátů nebo po internetu. Většina z těchto zařízení totiž působí na Facebooku, kde průběžně vkládají fotografie psů svěřených do jejich péče.

Kde najdete psí hotely?Praha 3: Psí školka a hotel Happy Dog
Praha 4: Školka pro pejska For dogs, Psí škola a hotel Alfa, Psí školka a hotel
Praha 5: Hotel a škola pro psy Conica, Psí hotel Dogs N' Roses
Praha 6: Psí centrum Pluto
Praha 10: Pawz
V blízkosti Prahy: Mája, Úholičky, Praha-západ, 
Sherak, Říčany, Praha-východ, 
Roman Jakl, Nehvizdy, Praha-východ

Rozhovor s Lucií Kovářovou z pražského Psychocentra, které se zabývá zvířecí psychologií, čtěte v sobotním Pražském deníku.