To slibuje i nový fond takzvaných kvalifikovaných investorů s názvem Nova Green Energy (NGEF). Podle zástupců fondu jde o jediný otevřený podílový fond tohoto druhu v Česku, který investuje hlavně do obnovitelných zdrojů energie. Investorům slibuje výnos 7 až 9 procent ročně.

„Zelený fond v sobě spojuje odpovědnost k životnímu prostředí s nadprůměrnými výnosy a také z hlediska bezpečnosti je alternativou státním dluhopisům. Díky své investiční strategii je fond volbou pro konzervativní investory, kterým dokáže poskytnout násobně vyšší zhodnocení než obdobné investiční nástroje," míní předseda investičního výboru fondu Nova Green Energy Juraj Dvořák.

Otevřený podílový fond se zaměřuje na projekty v regionu střední a východní Evropy - tedy Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a Černou Horu atp. Investuje do elektráren o výkonu 1 MW a více a jeho cílem je dosáhnout poměru: 40 procent fotovoltaiky, 25 procent biomasy, 20 procent vodních elektráren. Zbytek tvoří projekty na spalování odpadů či výroby elektřiny z větru.

Do NGEF mohou podle zákona přímo investovat kvalifikovaní investoři, a to minimální částkou 125 tisíc eur (zhruba 3,4 milionu korun). V praxi to jsou zejména banky, penzijní fondy, obchodníci s cennými papíry, pojišťovny, eventuálně nadace spravující rodinné majetky. Možné je investovat i nepřímo přes licencovaného obchodníka, tam je pak minimální výše 10 tisíc eur (275 tisíc korun).

Více informací ZDE.