Při kontrole peněz na rozvoj a obnovu materiálně technické základny vysokých škol zamíří kontroloři nejen na ministerstvo školství, ale i na České vysoké učení v Praze a další vybrané vysoké školy. Zjišťovat budou především, zda se příslušný program uskutečňuje podle stanovených předpokladů, účelně a hospodárně. Zaměří se na nedostatky v zadávacích řízeních, na zpožďování programu oproti původním předpokladům, úhrady vyšší ceny než odůvodněné či například důvody zpožďování projektů.

NKÚ se bude této oblasti věnovat, protože z analýzy rizik vyplynulo, že ministerstvo má nejasnou koncepci, odůvodnění programů a projektů i věcné změny bývají nedostatečně odůvodněné. Přitom podle dokumentace jsou v programu zahrnuty akce v souhrnném objemu 15 miliard korun, uvedla mluvčí úřadu Olga Málková.

Zpracování koncepce

Úřad také posoudí, jestli má ministerstvo zpracovanou koncepci, a také, jestli zafungovala nápravná opatření přijatá po předchozí kontrole z let 2011 a 2012. NKÚ tehdy například zjistil, že kvůli volným podmínkám překročily vysoké školy rozpočet u některých projektů i dvojnásobně.

Předmětem další kontroly budou peníze z EU a státního rozpočtu určené na podporu vzájemné spolupráce obcí a rozvoje místních partnerství. Cílem je prověřit, zda tyto peníze byly použity v souladu s předpisy a také hospodárně. Celkový kontrolovatelný objem peněz je minimálně 600 milionů korun.

Kontroloři se budou zabývat tím, zda podporované akce plní své cíle a mají přínos pro dané území. Podle analýz úřadu je jedním z rizik neúčelné a nehospodárné vynaložení části dotací v řádu milionů korun pouze na mzdy, a to bez skutečného vzniku nových pracovních míst.