Kontroloři zjistili, že některé části závěrečného účtu nebyly úplné a informace neodpovídaly údajům ve finančních výkazech nebo v účetní závěrce za rok 2015. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) například neuvedlo hodnocení hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti výdajů na úrovni kapitoly tak, jak to stanovují předpisy.

Objevovaly se zde chyby za více než 25 miliard korun, přičemž uživatelé účetní závěrky tak v řadě případů dostávají jinou informaci, než jakou by získali při zobrazení skutečnosti v souladu s účetními předpisy. "Účetní závěrka přitom musí být podle zákona o účetnictví sestavena tak, aby na jejím základě mohl její uživatel dělat ekonomická rozhodnutí," stojí ve zprávě NKÚ.

Jaroslav Faltýnek poskytl 28. března v Praze rozhovor Deníku.
Faltýnek loni získal z Agrofertu 4,6 milionu

Podle ministerstva však pochybení vyplývají z rozporu mezi účetními postupy NKÚ a metodickým výkladem ministerstva financí, kterým se řídí ministerstvo průmyslu a obchodu. „Musím jednoznačně uvést, že výstupy této kontrolní akce nepovažujeme za relevantní. Na ministerstvu průmyslu se žádné finanční prostředky skutečně neztratily. Trvám na tom, že MPO vedlo své účetnictví správně a úplně a ve své účetní závěrce podávalo správné informace a postupovalo v souladu s metodickým výkladem Ministerstva financí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Podle MPO tak připadá 15 miliard na rozdílný výklad účetní legislativy. "S ministerstvem financí jsme opakovaně konzultovali spornou problematiku před i v průběhu kontroly. Na výsledky těchto konzultací jsme NKÚ upozornili jak při vlastní kontrole, tak i v odvolacím řízení. Kolegium NKÚ ale ve zdůvodnění zamítnutí námitky uvádí, že názor ministerstva financí nelze pokládat za právně závazný," dodal ministr Jiří Havlíček.

Ivan Pilný.
Státní dluh se vyšplhal o 176 miliard korun

Při kontrole údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu kontroloři zjistili nesprávnosti za 15,7 miliardy korun. Nejvýznamnější spočívala v chybném zatřídění dotací poskytnutých na obnovitelné zdroje energie. Ministerstvo je vykázalo jako výdaje na vlastní činnost ministerstva. Takto vykázaný číselný údaj tak podává jinou informaci, než jaká je zveřejněna v závěrečném účtu kapitoly. Nelze z něj zjistit, že jde o jeden z nástrojů řízení energetické politiky státu. Číselné údaje v této oblasti, která souvisí mimo jiné i s veřejnou podporou, jsou tak zatíženy uvedenou chybou.

Kontrola dále upozornila například na to, že ministerstvo hospodařilo s téměř stovkou milionů korun z Programu energetických úspor zcela mimo rozpočet a nakládalo s nimi bez zákonného zmocnění jen na základě smlouvy uzavřené s bankou.

Ilustrační foto
Část státních firem bude mít některé úlevy ze zveřejňování smluv

Ministerstvo průmyslu a obchodu se však i nadále neztotožňuje s výkladem metodik NKÚ v některých oblastech účetnictví a například nepokládá pochybení v celkové hodnotě 4,2 miliardy korun z přílohy účetní uzávěrky, tj. účtování na podrozvahových účtech, za stejně závažné, jako pochybení na rozvahových a nákladových účtech. Dále zpochybňujeme částku 2,5 miliardy korun, která by měla být podle názoru NKÚ chybou ve vlastním účetnictví. Jedná se pouze o nepřesné vykázání údaje v přehledu o finančních tocích.

Jakub Michálek.
Piráti chtějí větší kontrolu nad ČEZ. Prý je z něj financována špinavá politika