Počet uchazečů o zaměstnání v dubnu ve srovnání se čtvrtým měsícem předchozího roku klesl téměř o 88 tisíc osob. Řada regionů se v tomto ohledu dostala na historická minima.

"Česká ekonomika je stále v dobré kondici a na vývoji se příznivě podepisují jak průmyslová výroba, tak i jarní sezónní práce, které už jsou v plném proudu," uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost byla v březnu nejnižší od roku 2008. Klesat by měla i nadále

Jedná se především o oblasti jako je stavebnictví, gastronomie a cestovní ruch, dále zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžba. "Některé sezónní práce, především ve službách v turistickém ruchu, se letos v některých horských regionech vlivem dlouhé lyžařské sezóny dokonce vůbec nezastavily," konstatovala Sadílková. Připomněla rovněž, že v dubnu naplno běžely veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci nezaměstnaní uklízejí veřejná prostranství. "V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě dále klesat," míní Sadílková.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost v Česku je nejnižší v historii

Také v mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za březen 2017) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

Úřad práce v dubnu evidoval o 34 tisíc volných míst více než před rokem. Nejvíce jich bylo v Praze (28 tisíc), ve Středočeském kraji (19 tisíc). Zaměstnavatelé nabízeli také 12 tisíc pozic na dohodu o provedení práce a přes čtyři tisíce na dohodu o pracovní činnosti.

Zaměstnavatelé mají dlouhodobě vedle obsazování pozic řidičů největší zájem o zaměstnance s výučním listem. Shánějí svářeče, lakýrníky nebo elektromechaniky. Logistické firmy či internetové obchody se v Česku už delší dobu potýkají s nedostatkem skladníků.

Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory má 85 procent firem problémy obsadit volná místa absolventy s výučním listem. „Velkým problémem je, že generace řemeslníků odcházejí do důchodu a nemá je kdo nahradit. Největší nedostatek řemeslníků hlásí strojírenské a stavební podniky, výrazně lépe na tom ale nejsou ani textilní nebo zemědělské firmy," uvedl Michal Havelka z personální agentury Job Leader Czech. Velká poptávka je podle něj také po montážních dělnících, elektromechanicích, kovářích, nástrojářích, lakýrnících či svářečích. 

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,1 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,2), Ústí nad Labem (7,9), Jeseník (7,5), Sokolov (6,8), Hodonín (6,4), Bruntál (5,7), Chomutov, Most a Děčín (shodně 5,2). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 44 tisíc absolventům a mladistvým a 12 tisíc osobám se zdravotním postižením (OZP).

Úřad práce.
S poklesem nezaměstnanosti loni ubylo i rekvalifikovaných lidí