Provozovatelé bohdalecké bourárny neměli pro svou činnost potřebné schválení. Navrch zpracovávali maso neoznačené a neznámého původu. Veterinární inspektoři jej proto znehodnotili barvou a poslali na asanaci.

Ministr zemědělství Miroslav Toman
Ministr Toman: Byla to lež. Polské hovězí se v Praze za argentinské nevydávalo

Inspektoři SVS zakázali, aby se prostory nadále užívaly k porcování masa. Navíc zajistili také jednu dodávku s masem připraveným k odvozu. Provozovateli porcovny i přepravci hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.

Skoro všechno se snědlo, zdravotní potíže hlášené nejsou

Veterináři také zjistili, kde skončily zbylé problematické porce polského hovězího, které se na trh dostaly ze skladu firmy Alda Foods, potažmo velkoobchodů MD Maso v Klecanech u Prahy a S.V.G. ve Strakonicích. Největší část – 40 kilogramů – odebrala prachatická jídelna Pod Branou.

Z Klecan putovala největší část do základní školy v Obříství. Potenciálně závadné maso skončilo také v Malešickém mikropivovaru, pražské restauraci U Klokoně či v písecké restauraci Vells. Ačkoli se však veterinární správě podařilo zachytit jen zlomek z celkových 154 kilogramů, žádné zdravotní potíže zatím nebyly u konzumentů hlášeny.

Stanislav Šulc.
Glosa Stanislava Šulce: Hovězí krize