„Jednání dokončíme v dohledné době, rozhodně to není na mnoho měsíců," řekl Deníku Hutla. Původní smlouva mezi bankou a poštou skončí na konci letošního roku a v tendru, který Česká pošta vyhlásila loni, vyšla z 15 uchazečů nejlépe opět nabídka od ČSOB. Pošta by měla inkasovat ze spolupráce z PS minimálně tolik, jako dnes, tedy přibližně 1,5 miliardy korun ročně.

Na rozdíl od současnosti by se toho na poštách ale mohlo hodně změnit. Poštovní spořitelna a její sesterské podniky (třeba Českomoravská stavební spořitelna či ČSOB Pojišťovna) by měla být jediná finanční instituce, jejíž služby se na poštách budou nabízet. Ostatní společnosti z pošt nejspíše zmizí.

Česká pošta - Partner. Pobočka Dříteč.
Obce musí provoz pošty dotovat

To by podle Hutly mohlo mimo jiné „zkulturnit" přepážky, které jsou dnes místy zavaleny letáky a reklamami na různé půjčky či pojistky. A pokud jednání skončí úspěšně, chtěl by Hutla více zapracovat na zlepšení podmínek pro personál, který prochází i školením pro spořitelnu. „Dneska se tam střídá pět firem, napříště chceme, aby tam byla jedna firma. A maximálně zjednodušit musíme i nabídku produktů," předvídá Hutla.

„Lidé, kteří na poště pracují, ale mají můj obdiv. Kromě poštovních služeb tam dnes nabízejí různé půjčky či pojištění, do toho hračky, losy a není to jednoduché," říká Hutla s tím, že ve větších městských pobočkách, kde to prostory dovolují, chce Poštovní spořitelna dál držet separované přepážky čistě pro PS, aby finanční služby nezdržovaly poštovní provoz.

Pošta má dnes 3200 poboček v 2500 obcích. Do budoucna by chtěla až dvě třetiny poboček převést na soukromé franšízy, takzvané Pošta Partner. I na nich bude PS působit, alespoň se základními službami.

Martin Elkán, generální ředitel České pošty.
Pošta letos zavede platbu kartou i u doručovatelů

Podle průzkumu agentury Datank pro Poštovní spořitelnu je pro lidi kamenná pobočka stále rozhodující. Navzdory internetu a mobilnímu bankovnictví chce 64 procent lidí zařizovat nový běžný účet na pobočce, 52 procent lidí preferuje kamennou pobočku pro zakládání spořicího účtu. Podle průzkumu 17 procent lidí rovněž pravidelně vybírá hotovost právě na poště. Jde hlavně o menší obce, kde je daleko k bankomatu.