Historický Dům U Bílé botky na lukrativní adrese nedaleko stanice metra Malostranská po léta chátral. V roce 2011 jej koupila likérka Rudolf Jelínek a po náročné rekonstrukci jej koncem loňského roku zpřístupnila veřejnosti.

Muzeum slivovice po několik týdnů fungovalo ve zkušebním provozu. Když však 13. března letošního roku otevřelo naostro, hned následující den muselo kvůli koronavirové pandemii zcela zavřít. „Předpokládali jsme, že k nám budou chodit hlavně zahraniční turisté. Museli jsme zcela překopat marketingové plány a zacílit na české návštěvníky,“ popisuje projektová manažerka likérky Hana Holubová. „Spousta lidí je ještě nyní opatrných a bojí se, což se stále odráží na návštěvnosti,“ vysvětluje Holubová s tím, že smyslem muzea je mimo jiné přenést atmosféru ikonické moravské palírny do Prahy.

Tragický osud rodiny Jelínků 

A co se v expozici ukrývá? Výstava, jenž čítá čtyři části, je bez průvodce a zabere přibližně hodinu. První část přiblíží historii pálení na Vizovicku, návštěvníci se například dozvědí, že nejstarší písemné zmínky o pálení slivovice se datují až do roku 1585. Jádrem této části je však příběh rodiny Jelínků, která tradiční palírnu ve Vizovicích založila na konci 19. století. Většina z nich kvůli svému židovskému původu zahynula za druhé světové války v koncentračním táboře. Podnik pak po válce znárodnil komunistický režim, v 90. letech následně prošel procesem privatizace.

S výrobou ovocných destilátů je neodmyslitelně spojené sadařství, kterému se na Vizovicku mimořádně dařilo. Společnost Rudolf Jelínek na tuto tradici navázala a v roce 2003 zahájila výsadbu vlastních švestkových sadů. Muzeum tomuto tématu věnuje celou další část expozice. „Slivovice nás skutečně provází celým naším životem. Začíná to zakopáním láhve při narození dítěte a končí přiťuknutím při poslední vzpomínce. Je to součást našeho setkávání se,“ popisuje Holubová.

Staňte se švestkou

Další část se pak odehrává výlučně ve virtuální realitě, kde se návštěvník stane švestkou a projde si celý proces od utržení ze stromu přes destilaci až po naplnění do láhve. Pro navození autentického zážitku virtuální realitu dokreslují nejrůznější efekty, jako jsou například otřesy křesla či teplo během procesu pálení.

Poslední interaktivní část přibližuje samotnou technologie pálení, nechybí ani prohlídka destilačních přístrojů, možné je si také virtuálně vyrobit vlastní slivovici nebo skutečně vytvořit vlastní etiketu. Návštěvníci se také dozvědí tajemství košer pálenky, nad jejíž výrobou bdí židovský rabín.

Konec prohlídky korunuje samotná ochutnávka. Vstupenka za základní cenu 450 korun čítá degustační set se třemi panáky, ke kterým se podávají typické valašské jednohubky. Pro abstinenty je připravena švestková limonáda. Možné je také navštívit samostatně bar a ochutnávat, ceny nápojů jsou pak podobné jako v jiných pražských barech. Doménou celého baru jsou nejrůznější varianty ovocných pálenek. Na své si však přijdou i příznivci míchaných nápojů nebo likérů.

Prohlídku je nutné si předem rezervovat přímo v muzeu nebo na webu. Dimenzovaná je na 12členné skupiny lidí, které mohou vstupovat v intervalu 15 minut.