Nákup léků a zdravotnických prostředků prostřednictvím dceřiné společnosti bez výběrových řízení nemocnici umožňovala výjimka v zákoně o zadávání veřejných zakázek. I ministerstvo ji ale kritizovalo i při svých kontrolách. NKÚ ve zprávě potvrzuje, že ji nemocnice využívala oprávněně.

Nemocnice Na Homolce v Praze.
Tři nemocnice nakoupily léčiva za 5,5 miliardy korun bez soutěže, zjistil NKÚ

Existuje jediný výrobce či dodavatel léku 

"Ministr zdravotnictví vydal řediteli Nemocnice Na Homolce pokyn zrušit dceřiné společnosti, které dosud pro nemocnici zajišťovaly veškeré ekonomické a obchodní činnosti, a tyto činnosti vrátit zpět do nemocnice," uvedla Čechová. Zcela zrušené mají být do poloviny příštího roku.
Ministerstvo také upozorňuje, že často existuje jediný výrobce či dodavatel konkrétního léku. Podle Čechové takový dodavatel často není ochotný se do vyhlášených veřejných zakázek přihlašovat. "Nemocnice však musí i v takových případech zajistit poskytování zdravotní péče a potřebné léky musí nakoupit i bez uzavřené smlouvy, což tak není nutně stav odporující nastaveným pravidlům," dodala mluvčí. S tím podle ní souhlasil i NKÚ v případě nemocnice v Plzni.

Nemocnice Na Františku.
Praha 1 hledá provozovatele Nemocnice Na Františku. Vypsala tendr

Nemocnice pořizovaly stejné léky

Podle resortu nechuť některých distributorů hlásit se do veřejných zakázek ještě zvýšil registr smluv, v němž nemocnice musí zveřejňovat smlouvy nad 50.000 korun. Firmy pak nechtějí nemocnicím nabízet lepší ceny, protože by si je ostatní odběratelé mohli v registru dohledat. "Požadavek na transparentnost nákupů je tak v těchto případech v rozporu s požadavkem na jejich efektivitu," dodala.
NKÚ ve zprávě o kontrolách uvedl, že nemocnice pořizovaly stejné léky s velkými cenovými rozdíly. Podle ministerstva nemusí být rozdílnost cen vzhledem k rozdílným podmínkám nákupů důsledkem neefektivního chování. Nemocnice navíc dostávají za nákupy obvykle zpětné bonusy. Za roky 2014 až 2016 se u kontrolovaných nemocnic pohybovaly od 127 do 491 milionů korun.

Poslední šťastné dny které mohou lidé v hospici Dobrého pastýře prožít, se jim personál zpříjemnit co nejvíce.
Praha 10 podpoří paliativní péči: Vinohradské nemocnici přidá půl milionu korun

Ministerstvo také uvedlo, že chce se zprávou NKÚ dále pracovat. NKÚ konstatoval, že Nemocnice Na Homolce, Fakultní nemocnice Ostrava a Fakultní nemocnice Plzeň nakoupily během tří let léčiva za 5,5 miliardy korun bez zadávacího řízení. NKÚ také zjistil, že chybí ucelená koncepce pro řízení a rozvoj nemocnic obecně.