VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martin Prokop chce lidi odnaučit plýtvat jídlem

Na celém světě končí ročně v odpadu 1,6 miliardy tun jídla v hodnotě zhruba 750 miliard dolarů. Na Evropu z toho připadá asi 89 milionů tun. V Česku pak podle Centra pro výzkum veřejného mínění končí v odpadcích celkem 830 000 tun jídla. Největší podíl asi třicetiprocentní mají na vyhazování potravin domácnosti

12.3.2018
SDÍLEJ:

Martin Prokop s manželkou Katarínou, která je v podnikání jeho pravou rukou.Foto: zfarmydomu.cz

„Podle statistiky tvoří čtyři procenta vyhazovaných potravin maso. To znamená, že každý český spotřebitel vyhodí ročně kilogram masa,“ upozorňuje podnikatel Martin Prokop, rodák z Jičína, jinak však už několik let obyvatel Brandýsa nad Labem, kde sídlí i jeho firma Zfarmydomu.cz. Právě on je autorem projektu, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k nim.

Co s množstvím přebytečných potravin 

Podle podnikatele jsou problémem impulzivní nákupy a zlé skladování. Lidé mají ve zvyku nakupovat velké množství jídla do zásoby a čtyřicet procent zákazníků se nechá ovlivnit slevou.

„Velké samoobsluhy sice navštěvuje většina lidí s nákupním seznamem, nakonec však koupí i to, co na seznamu není. Lidé potom s množstvím přebytečných potravin neumějí naložit a kvůli špatnému skladování se tyto výrobky rychleji zkazí. Například pečivo vydrží déle uskladněné v papírovém sáčku než v igelitovém,“ uvádí podnikatel.

Dobroty jako odpad 

Zajímavým tipem je poukázání na fakt, že trvanlivost brambor lze prodloužit uskladněním spolu s jablky, zatímco u jiných druhů zeleniny jablka zrání naopak urychlují. Úvahy o hospodárnosti (či lépe nehospodárnosti) využívání potravin v rodinách pak Martina Prokopa vedly ke zrodu originálního podnikatelského nápadu. Totiž prodávat a nakupovat jen tolik, kolik je nutné, a to přes internet.

A k tomu má i filozofické zdůvodnění: při nákupech na internetu jsou prý lidé méně náchylní k tomu, aby podlehli slevě. Navíc se zpravidla drží vypracovaného seznamu. Je tedy řešením nákup na zakázku? Martin Prokop tvrdí, že ano.

O to více, že vyhazování potravin není jen problémem domácností. Tuny jich vyhodí i velké prodejny. Ty s plochou nad 400 metrů čtverečních mají sice od ledna 2018 povinnost odevzdávat ještě nezkažené jídlo do potravinových bank, ale praxe zatím není zdaleka ideální.

Nic nevyjde vniveč 

Prodej potravin na zakázku funguje podle podnikatele na principu, že žádný výrobek není vyroben, žádná plodina není zbytečně sklizena, žádné zvíře není poraženo, pokud si zákazník daný produkt neobjedná. Existují tři uzávěrky objednávek ve čtvrtek, neděli a pondělí, do kterých si zákazníci mohou u něho objednat konkrétní položky. Po uzávěrce se objednávky sumarizují a směrují k jednotlivým producentům.

Ti mají na výrobu a přípravu objednávky tři dny. Následně se zboží sváží na jedno místo, kde se zásilky kompletují. Balíčky jsou zákazníkům buď ekologicky rozváženy, nebo si je vyzvedávají ve výdejnách. Zákazníci jsou o stavu vyřizování zakázky průběžně informováni elektronickou poštou anebo krátkými textovým zprávami.

S výsledky prvních dvou let je spokojen 

Zatím začíná v Praze a okolí, přičemž mezičasem už zaměstnává čtyři pracovníky natrvalo a k tomu pět brigádníků. Účetnictví a marketing zadal cizím firmám. S výsledky prvních dvou let je spokojený.

A co by vzkázal lidem, kteří momentálně stojí na stejné křižovatce jako on kdysi před časem, když se rozhodoval, zda začne podnikat? Toto: „Začněte. Když záměr vyjde, budete se živit tím, co vás baví, a dělat si věci po svém. Když plán nevyjde, získáte tu nejlepší školu.“

Články v rubrice Podnikatelské tipy a nápady jsou součástí seriálu Deníku a telekomunikačního operátora Vodafone. Zájemcům radí odborníci z praxe, škol i bank. Projekt je dlouhodobý. Za výběr nápadů do seriálu odpovídá redakce. Naše e-mailová adresa je: mojepenize@denik.cz.

Autor: Jozef Gáfrik

12.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Automechanik, autoklempíř, lakýrník 26 000 Kč

Nabízíme práci automechanika, autoklepíře nebo lakýrníka v autorizovaném servisu pro vozy Škoda a Ford. Jedná se o HPP. Nástupní plat 26.000 Kč. Kontaktujte nás pro bližší info.

Potravinářství - Pekař slaného-sladkého pečiva 28 000 Kč

Antonínovo pekařství - malé řemeslné pekařství v Praze, hledá pro své nové provozovny, pekaře/ky slaného i sladkého pečiva. Jsme malá rodinná pekárna, velmi pěkné prostředí, směny 12h. krátký/dlouhý týden, denní i noční. Požadujeme chuť do práce a ochotu učit se. Nabízíme možnost ubytování, velmi zajímavý plat 24-30.000 Kč, veškeré příplatky, týden dovolené navíc, stravenky, zam. výhody, pečivo zdarma. Místo prac.: Antonínovo pekařství.

Gastronomie - Kuchaře do Lavičky 30 000 Kč

Přijmeme kolegu na místo pomocného kuchaře, který zajistí organizaci výdeje + grill + přílohy a bude umět zaskočit i na pánve. Krátký/dlouhý týden, 30-35.000 Kč čistého. Jsme pohodový, profesně zdatný kolektiv, osobní přístup, fér jednání.

Gastronomie - Kuchař - kuchařka 30 000 Kč

Kuchaře/ku s praxí přijmeme pro naší provozovnu v Malešicích, jedná se o závodní stravování. Pracovní doba po-pá, 6.00-15.00hod. Platové podmínky 25.000 Kč až 30.000 Kč/měs. čistého. Požadujeme spolehlivost, samostatnost a bezúhonnost. Volejte, prosím, pouze v pracovní dobu 6.00-15.00 hodin na uvedený tel:


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Atentátníci na říského protektora Reinharda Heydricha mají nový památník v Resslově ulici před kostelem.
2 22

Atentátníci na Heydricha mají nový pomník. Věnce před kostel kladly stovky lidí

Silná bouřka na chvíli zastavila i pražské Letiště Václava Havla.
5

Přes Prahu se opět přehnala bouřka s krupobitím. Problémy mělo i letiště

Potyčka v Zemanově štábu byla přestupkem, vyhodnotila policie

Potyčku, která se v lednu tohoto roku odehrála v pražském Top Hotelu po prezidentských volbách, vyhodnotila policie jako přestupek proti občanskému soužití. Věc bude řešit správní úřad v Praze 4. Výjimkou je počínání podnikatele Karla Slezáka, který v únoru zemřel a policie jeho případ odložila. V pondělí o tom informovala média policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Debakl Komety, bitva u Veveří a mladí virtuosové z Trutnova: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 14. až 15. dubna 2018.

Veverčata, zajíčci i myšice. Záchrannou stanici čeká s příchodem jara plno práce

Pražané jsou nadšení. Přišlo jaro. Pro Záchrannou stanici hl. m. Prahy pro volně žijících živočichů to ale znamená pěkný „záhul“. S teplem začíná i sezóna mláďat. V tomto týdnu se v záchranné stanici zotavuje dokonce 53 mláďat nejrůznějších zvířat. Prozatímní domov tu tak mají veverčátka, malé hrdličky a přes 20 zajíčků.

Netradiční kavárna s únikovými hrami na Žižkově. Kvíz musíte řešit i na záchodě

Tramvajovým zácpám na Žižkově téměř odzvonilo. Doufejme. V dopravní špičce ale přesto MHD na pražském Žižkově občas stojí. Pokud popojíždíte krokem, v úseku mezi Olšanským náměstím a Lipanskou si na fasádě jednoho z domů můžete všimnout zvláštního nápisu. „Šifra proti zácpě… tramvajové,“ říká plakát. Vyvěsil ho sem student VŠE Jan Maryško, který ve stejném domě provozuje netradiční kavárnu. Dokonce první svého druhu. Podle něj jde o ideální místo na originální rande.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT