„Pro přípravu jídel ve všech restauračních a stravovacích provozovnách Letiště Praha, a. s., se budou používat pouze vejce od nosnic, které nežijí v klecích. Společnost se tak připojuje k několika obchodním řetězcům," sdělila médiím Kateřina Pavlíková, mluvčí společnosti provozující Letiště Václava Havla v Ruzyni.

Mluvčí Pavlíková dodala, že toto rozhodnutí „je v souladu se snahou letiště o vyšší kvalitu jídel pro cestující i zaměstnance a zároveň potvrzuje, že se letiště v rámci udržitelného přístupu k podnikání aktivně zajímá o různorodé oblasti.“

Před 85 lety se začalo stavět pražské letiště. Chystá se rozšíření kapacity i přímá linka do Bangkoku.
OBRAZEM: Před 85 lety začala stavba letiště. Chystá se přímá linka do Bangkoku

Je pravda, že současná „slepičí“ kauza nabrala velkých rozměrů, ale že po velkých obchodních řetězcích jako Lidl, Globus, Rohlík.cz, Kaufland, Penny Market či dříve Ahold nebo Tesco se ozve zrovna největší české letiště, působí trochu zvláštně.

Debatu o velkochovech drůbeže odstartovalo sdružení OBRAZ - Obránci zvířat, které spustilo prostřednictvím sociálních sítích kampaň. V propagačním videu vystupuje fiktivní slepice Agáta, která „žije v kleci s dalšími dvaceti slepicemi a má pro sebe prostor o velikosti papíru A4.“

„Celé dny stojí na pletivu a každý pohyb ji bolí. Od klece má odrané peří a nemůže ani roztáhnout křídla. Podepište petici a dejte najevo, že vajíčka z klecových chovů nechcete,“ pokračuje klip a vyzývá k podpisu na stránce Jaktosnasi.cz. „Realita je mnohem horší,“ upozorňují Obránci zvířat, přičemž zveřejnili poněkud drastické záběry pořízené skrytou kamerou.

Letiště Václava Havla.
Pražským letištěm prošlo v prvním pololetí o desetinu cestujících více než loni

Mezi přistiženými je i Babišův Agrofert

Mezi čtyřmi „přištiženými“ drůbežími farmami je také Druko Střížkov, kteří patří do skupiny Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert stejně jako ostatní velkochovatelé však pro Českou televizi existenci záběrů zpochybnil s tím, že u nich se tohle neděje.

Na druhou stranu podle veterinářů „průmyslová výroba“, která má zajistit dostatek potravin pro lidi, prostě takhle vypadá. Obránci zvířat však upozorňují, že opeřence v klecích nechovají už ani v okolních zemích, a chtějí, aby se Česko připojilo k evropskému trendu rušení velkochovů.

Ludvík Berousek ze známé cirkusové rodiny je vyšetřován kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů.
Duel Deníku: Zakázali byste soukromníkům chov velkých šelem?

„Věříme, že především požadavky zákazníků mají možnost ovlivnit etický způsob výroby potravin i jejich kvalitu a těší nás, že jsme se tímto směrem vydali a dokázali konkrétní záměr zrealizovat ve velmi krátkém časovém horizontu. Zároveň doufáme, že půjdeme příkladem i dalším firmám, které vejce pro stravování odebírají,“ uvedla Hana van der Hoeven, specialista firemní odpovědnosti Letiště Praha.

V pondělí se do médií dostala také zpráva, že se odloží plánováná fúze firmy s Českým Aeroholdingem. Letiště Praha se stane nástupnickou společností nejspíš až od října, přitom ministerstvo původně plánovalo učinit zápis do obchodního rejstříku už ve středu 1. srpna. Na podzim tak zanikne aeroholding, který pomohl od krachu letecké společnosti ČSA, fungoval jako vlastník veškeré letištní infrastruktury, zatímco Letiště Praha mělo na starosti chod letiště. Obojí pak přejde pod hlavičku společnosti Letiště Praha.

Letiště Praha. Ilustrační foto.
Pražské letiště získalo evropské ocenění. V dané kategorii byl nejlepší Hamburk