Bilance Letiště Praha v roce 2018. Infografika.Zdroj: Letiště PrahaStatistika ukazuje, že nejvytíženější byly v uplynulém roce linky do Velké Británie - tradičně směřovalo nejvíc pasažérů do Londýna. Na dalších místech se umístili Paříž, Moskva, Amsterdam a Frankfurt. Většina z těchto evropských měst totiž slouží jako přestupní stanice.

„Z čistě dovolenkových destinací využilo nejvíc cestujících linky do Antalye, Heraklionu, Hurghady, Burgasu a Marsa Alam,“ doplnil Roman Pavcoň, mluvčí Letiště Praha. Navíc z Ruzyně se více létalo také do vzdálených míst.

Rychlodráha z Prahy do Kladna.
První vlak na letiště vypravíme na Vánoce 2013, slibovali politici. Co teď Hřib?

„Rok 2018 byl na Letišti Praha ve znamení dalšího nárůstu počtu cestujících i počtu pravidelných linek. Své lety z Prahy zahájily tři nové letecké společnosti a létat se začalo do celkem sedmi nových míst. Výrazně se nám dařilo posilovat spojení do dálkových destinací, a to v navyšování počtu frekvencí, kapacit i otevírání zcela nových linek. Díky tomu využilo dálková spojení s Prahou vloni o 250 tisíc cestujících více, což představuje 24procentní nárůst,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Virtuální informační služba na Letišti Václava Havla.
Novinka na letišti: Cestující mohou využít virtuální informační službu

Mluvčí Pavcoň však upozornil, že pozitivní trend nárůstu odbavených cestujících nebyl kopírován počtem leteckých pohybů. Na pražském letišti se uskutečnilo celkem 155 530 vzletů a přistání, což je oproti předchozímu roku pomalejší růst - o necelých pět procent. Vůbec nejrušnějším měsícem se stal červenec, kdy prošlo bezpečnostními rámy v průměru přibližně 46 tisíc cestujících denně. S podporou sedmi desítek dopravců se létalo do celkem 171 míst na celém světě.

Mezi destinacemi se na obrazovkách v obou letištních terminálech nově objevila Filadelfie, Kutaisi, Belfast, Ammán, Marrákeš, Šardžá a Jerevan. Pomyslný titul skokan roku 2018 patří Barcelona. „Velký meziroční nárůst cestujících zaznamenaly dále Budapešť, Londýn/Stansted, Madrid a Antalya,“ vyjmenoval mluvčí Pavcoň.

Letiště Václava Havla.
Letiště pokořilo další rekord: dosáhlo hranice 16 milionů odbavených cestujících