Oleje vyrábí ze slunečnice, řepky, máku, ostropestřce, lnu, dýně a připravuje se také na lisování vlašských i lískových ořechů.

Máte rodinnou lisovnu na oleje, ale původně jste měla úplně jinou práci. Proč jste udělala tak zásadní změnu?

Vždycky jsem si přála, aby moje práce měla určitý smysl. Ještě před rokem jsem se doslova topila v papírování. Když jen třídíte v kanceláři papíry, tak se nemáte za čím ohlédnout, vaše práce „není vidět". Proto jsem se rozhodla pro zásadní změnu.

Proč právě výroba olejů?

Před lety jsem pracovala jako au-pair ve Švýcarsku, tam jsem poprvé měla možnost ochutnat oleje lisované za studena z lokálních plodů. Když jsme pak s manželem navštívili jeden štýrský „mlýn" a ochutnali štýrský olej lisovaný ze semen dýně, byl už jen kousek k tomu začít.

Podle čeho jste se rozhodovala, jaké oleje budete vyrábět?

České domácnosti většinou užívají oleje průmyslově lisované za vysokých teplot s přidanými rozpouštědly, nebo olej olivový. Chtěla jsem vyrobit kvalitní olej srovnatelný s tím nejlepším olivovým, ale z lokálních plodů.

Co je základem pro kvalitní olej?

Nejdůležitější je sehnat kvalitní surovinu, kterou pečlivě vybíráme, ta je pro nás rozhodující. Náš olej vzniká v plodech stromů a bylin naší země, na nás je „jen" to, abychom z nich šetrným způsobem vylisovali olej nejvyšší kvality.

Jak probíhá samotná výroba?

Proces lisování za studena je zcela odlišný. Teplota lisovaných semínek nesmí v celém procesu přesáhnout teplotu 40 stupňů Celsia. Způsob lisování je různý pro jednotlivé druhy semen a nastavení lisu je individuální pro každou partii zpracovávaných semínek. Záleží na vlhkosti, olejnatosti, odrůdě i dalších parametrech. Správné nastavení je opravdu alchymie. Navíc oleje nefiltrujeme, ale sedimentujeme v kónických nerezových nádobách, neochuzujeme je tak filtrací o další bohaté látky.

Kde oleje lisujete a co všechno je k výrobě potřeba?

Máme malou lisovnu v Praze 6, která musí splňovat přísná kritéria potravinářského podniku. Co je potřeba? Jak jsem již řekla, kvalitní surovina, několik typů lisů, různé druhy a typy nerezových nádob, soustava čerpadel, plnička, kalový filtr nebo sklady pro přechovávání semen, surového oleje i hotových výrobků a mnoho dalších drobností. Nejdůležitější je nasazení, trpělivost a ochota učit se novým věcem.

Jaká je výtěžnost semen?

Výtěžnost oleje lisovaného za studena je poměrně malá. Záleží nejen na typu oleje, ročníku sklizně, odrůdě, správném způsobu sušení semínek, teplotě lisování, ale i na citlivém nastavení lisu. Obecně lze říci že se pohybuje od 7 do 25 procent surového oleje. Šetrné zpracování však zaručuje, že v oleji zůstane zachováno maximum živin, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, který je chráněn přírodním vitamínem E a další vitamíny a minerály. Výtěžnost je jedním z parametrů určujících cenu oleje.

Jak výsledný produkt uchováváte, aby vydržel déle?

Oleje uchováváme v chladném a temném skladu. Oleje plníme do tmavých skleněných láhví, tak aby olej odolával dennímu světlu i u našich zákazníků. Speciální péči však vyžaduje lněný olej, který máme v lednici.

Není přesto trvanlivost krátká?

Naše oleje mají trvanlivost osm měsíců, to je také doporučené datum spotřeby, vydrží, pokud jsou uchovávány dle návodu, samozřejmě i déle. Lněný olej má trvanlivost cca 3 měsíce.

Ze semen jakých rostlin olej vyrábíte?

Oleje vyrábíme ze slunečnice, řepky, máku, ostropestřce, lnu, dýně a připravujeme se na lisování vlašských i lískových ořechů.

V čem se liší domácí oleje od těch, které vznikají ve velkovýrobnách?

Jak jsem již řekla, naše oleje jsou lisovány z plodů naší země, čili s původem v České republice a to je naše filozofie, kterou nechceme měnit. Semínka lisujeme za studena do 40 stupňů Celsia a nefiltrujeme. Oleje se čistí sedimentací. Bohaté intenzivní aroma, harmonická, plná chuť je to, co je dělá výjimečnými.

K čemu všemu mohu využít kvalitní olej?

Kvalitní olej lisovaný za studena nikdy nepoužívejte na smažení, úplně jej znehodnotíte. Slouží převážně do salátů, studené kuchyně a k dochucení tepelně upravených pokrmů. Naše oleje působí samozřejmě i jako kosmetika, pro lepší kvalitu vlasů a pleti.

Přidávají se do olejů různé přísady?

Do našich olejů se žádné přísady nepřidávají. Jedná se o stoprocentně přírodní produkt.

Kde malovýrobce uplatní svoje produkty? Na farmářských trzích, ve zdravých výživách, nebo dokonce v lékárnách?

Ano, přesně tam jsou naši zákazníci, ale stále větší poptávka je i v prodejnách s delikatesami, roste také poptávka v klasických prodejnách potravin. Je zřejmé, že kvalita života, a tím i potravin je pro nás čím dál důležitější než množství a nízká cena. A to je dobře.

Je možné si olej vyrobit sám doma?

Existují ruční lisy, které jsou zahřívány plamenem svíčky, ale volila bych raději návštěvu obchodu s oleji vyrobenými profesionálním způsobem.

Potřebné suroviny jsou běžně dostupné?

Ano, suroviny si koupit můžete.

V čem tkví prospěšnost kvalitních olejů na naše zdraví?

Oleje mají vysoký obsah živin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů i minerálů, které jsou ve formě oleje snadno použitelné a to jak v kuchyni, tak i v každodenním životě. Používají se často také jako pleťové masky, masážní oleje či oleje do koupele.

Pro koho naopak nejsou příliš vhodné?

Je třeba si uvědomit, že oleje jsou lisovány z ořechů a semen, které patří mezi alergeny, a tak právě alergici by měli zvážit jejich užívání.

Podle čeho se hodnotí kvalita oleje?

Kvalitu poznáte zejména podle aroma, hustoty a intenzity chuti, ale i podle jeho pozitivního doznívání v ústech.

Využití olejů z českých surovin podle Hany MarkovéSlunečnicový krásně voní, doporučujeme hlavně do salátů, pomazánek, nebo na výrobu domácí majonézy. Můžete používat i na zakápnutí těstovin.

Řepkový všude tam kde se používá olivový olej. Řepkový olej je velmi kvalitní a je dle mého názoru nedoceněn.

Ostropestřec je ideálním prostředkem pro detoxikaci jater, doporučujeme jako ozdravnou kůru 1-2 čajové lžičky denně mezi jídly.

Len jako pomocník při snížení hladiny cholesterolu, do salátů, pomazánek, ale také na masáže pokožky a vlasové masky.

Makový se přidává do pečení, ale také se jím mohou zakápnout těstoviny na sladko, ovocné knedlíky, dezerty, vynikající je i pro zálivky ovocno-zeleninových salátů. Je vhodný při osteoporóze, špatné kvalitě vlasů a nehtů.

Dýňový je vhodný na dochucení téměř každého pokrmu mimo ryb. Plný olej inkoustové barvy se zelenkavým odleskem je úžasný na těstovinách, k pečeným masům i do zeleninových salátů či k finalizaci úžasné dýňové polévky.

Čtěte také: Více než milion Čechů se léčí kvůli obezitě. Startuje projekt Firma na talíři