„Tak copak nám dnes navařili? A hele, týden thajské kuchyně, tak to vyzkoušíme.“ Tak anebo podobně reagují lidé v závodních jídelnách, když uvidí toto sdělení na týdenním menu. Vesměs převládá zvědavost. Proto jsme oslovili pana Vonga, který jídla pro týden thajské kuchyně připravuje.

V Praze už najdeme řadu restaurací s asijskou kuchyní: čínskou, vietnamskou, korejskou a další. Čím se od nich liší thajská, co je pro ni typické?
Thajská kuchyně je hodně pikantní, typická jsou pro ni různá koření. Často se také používá kokosové mléko. Na rozdíl od čínské kuchyně thajská tolik nemastí, nedává tolik oleje, ale naopak více zeleniny. A kořeníme čerstvými bylinkami.

V čínské kuchyni se hodně uplatňuje kuřecí maso, co je příznačné pro thajskou?
Hlavně mořské plody. Používáme je i tady. Jsou mražené, jsou dražší a není to ono, ale lepší než nic. Ale u nás je k moři skoro všude blízko. Večer přijíždějí do přístavů lodě a přivážejí čerstvé zboží. A pak se začíná vařit a večeří se po půlnoci. Ale je to lehké, tak to lze.

Teď působíte v Čechách a máte tu české suroviny. Co byste poradil připravit jednoduchého z českých surovin?
Vzal bych kuřecí maso, to mají Češi rádi. A potom hlavně to koření. Je to například kalanka, to je druh zázvoru, ale s trochu jinou chutí. Pak je to například citrónová tráva, kaparový list, limetkový list, čili paprička, koriandr, sladká bazalka. A také houby, ale ty hlavně do polévky, například se dělá pikantní polévka z čerstvých hub a rajčat.

Po obědě se někdy podává dezert. Jaký je speciálně thajský?
Takovým jednoduchým jsou rýžové kuličky, které se uvaří jako špagety, nechají vystydnout a podávají s uvařeným kokosovým mlékem a cukrem. Ty suroviny se dají koupit i tady v Čechách ve speciálních obchodech pro thajskou kuchyni.

Kolik thajských restaurací je u nás, můžete nějakou doporučit?
V Praze jsou asi čtyři, většinou v centru. Například Siam orchid je Na Poříčí blízko Bílé Labutě.

Ještě nakonec prozraďte, kde jste se naučil tak dobře česky?
Tady v Česku. Studoval jsem tu češtinu a teď tu působím už přes šest let jako kuchař. Pracuji pro Eurest, ale najdete mě třeba i na tom Poříčí.