Kromě Miloše Zemana se všichni kandidáti osobně sběru podpisů účastní; Zeman při ohlášení kandidatury slíbil, že volební kampaň nepovede. Jeho petiční týmy ale vyjíždějí do krajů ve stejnou dobu, kdy je prezident na jejich oficiální návštěvě.

Barbora Filípková z petičního týmu Zemanznovu.cz ČTK sdělila, že podpisy jsou aktivně sbírány ve všech krajích. "V současnosti probíhá jenom petiční akce za kandidaturu pana prezidenta, ne volební kampaň," poznamenala. Cílem akce podle ní je, aby každý občan měl šanci se na petiční arch podepsat.

Na tiskové konferenci na závěr návštěvy v jižních Čechách dnes uvedl, že neví, kolik podpisů se týmu podařilo shromáždit. "Možná, že toto tušení má moje žena, která se dobrovolně ujala vedení týmu pro petiční akci. Nicméně setkal jsem se před několika málo dny se studentským týmem, který vyjel sbírat podpisy. Musíme si počkat měsíc, maximálně dva, jak tento sběr dopadne," řekl prezident.

Prezident Miloš Zeman
/ČTENÁŘI PÍŠÍ/: Kavárna neustále uráží prezidenta Zemana

"Zorganizovali jsme dvouměsíční petiční tour po celé ČR, kde naši dobrovolníci navštíví téměř každé město nad 5 tisíc obyvatel," dodala. Uvedla, že k dnešnímu dni má petiční tým v centrále a v terénu asi 4 tisíce petičních archů. "Chceme korektně uvést, že petiční archy jsou vyplněny různě, od plného počtu deseti podpisů až po jeden podpis na jeden arch," uvedla. Kolik dosud sběr podpisů Zemana stál, Filípková ČTK nesdělila.

Podle webových stránek podporujících Zemanovu kandidaturu se petiční týmy vydávají do krajů ve stejnou dobu, kdy v nich je Zeman na oficiální návštěvě. Například tento týden tak Zeman navštívil v jižních Čechách Kaplici, České Budějovice, Vimperk či Milevsko, na stejná místa ohlásili petiční akci i jeho příznivci. Stejně plánují navštívit i Vysočinu poslední týden v červnu v době Zemanovy krajské cesty.

Obec Cehnice navštívil 13. června prezident České republiky Miloš Zeman.
Pane prezidente, mohu vědět, co říkáte na to, že...

Lenka Pastorčáková z volebního týmu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše ČTK sdělila, že jeho tým má k dispozici asi 25 tisíc zkontrolovaných podpisů. Na jejich sběru se podílí 1200 dobrovolníků. Drahoš dosud navštívil třeba Zlín či Moravskoslezský kraj, dnes chce voliče oslovit v Plzni a v dalších dnech zamíří třeba do Brna.

Pastorčáková poznamenala, že Drahoše "mile překvapil" Moravskoslezský kraj. V místech, kde Zeman v minulé volbě získal výraznou převahu, byl podle ní o besedu s Drahošem velký zájem. Drahoše dosud kampaň stála necelý milion korun, vybrat se mu zatím podařilo asi 5,7 milionu korun. Peníze mu přišly zhruba od 600 lidí, dodala Pastorčáková.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
Zeman dostal od Trumpa omluvný dopis, svůj zdravotní stav považuje za totožný

Textař a podnikatel Horáček dosud sesbíral kolem 60 tisíc podpisů, sdělil ČTK Jiří Táborský z jeho týmu. Nejedná se ale podle něj o konečné číslo, protože jsou archy postupně kontrolovány, aby byl snížen počet chyb. "Zároveň však podpisů každým dnem přibývá, protože od 3 tisíc dobrovolníků z celé země chodí další archy," uvedl Horáček.

Podpisy chce sbírat až do posledního možného okamžiku a věří, že jich získá více než před pěti lety Zeman. Horáček dosud zaplatil za kampaň 3,7 milionu korun, peníze čerpá ze svých prostředků. Během kampaně Horáček objíždí různá česká sídla. "Nedávno jsem například za jediný týden navštívil 21 různých míst," podotkl.

Další z kandidátů, lékař Marek Hilšer dosud získal podpisy od 7 tisíc lidí, řekl ČTK. Kampaň ho dosud stála asi 130 tisíc vkorun. "Soustředím se na sběr podpisů a sháním dobrovolníky," poznamenal. Není podle něj v silách jednotlivce požadovaných 50 tisíc podpisů sehnat. Podpis petičních archů lidem nabízí na velkých akcích, například festivalech. Kampaň se snaží vést také na sociálních sítích. "Tím, že za mnou nejsou velké peníze, je to pro mě složitější," dodal.