Asie bez příkras

Nenechte se odradit poněkud nevzhledným dojmem, kterým působí už vchod do vietnamské tržnice Sapa. Asijské centrum kultury a obchodu nabízí víc než jen obchody s potravinami a oblečením. Na ploše 250 tisíc metrů čtverečních objevíte spoustu bister a stánků s jídlem, kde podávají tu nejlepší vietnamskou kuchyni. Nečekejte ale nažehlené ubrusy. Sapa je dost špinavá a funguje hodně na samoobsluze. Více vám poví mladí Vietnamci, kteří tu provázejí turisty a ukazují jim, kde se vyplatí nakoupit kosmetiku a kam na nejlepší Bun bo Nam Bo.

Co ochutnat: Vietnamskou kávu u pojízdných stánků. Je sladká a silná. Ceny: Pokrmy stojí většinou mezi 110 až 140 Kč. Kontakt: Sapa, Libušská 319/126, Praha 4; sapa-praha.cz

Restaurace s příběhem
Mnozí si tuto restauraci pletou s řadovou českou hospodou, i když za zmatek možná může název nebo tradičně vyhlížející interiér s červenými ubrusy a pivními podtácky. V Pivnici Smíchoff vám však svíčkovou omáčku neuvaří, zato si tu pochutnáte na skvělé asijské kuchyni, která pamatuje na své největší klasiky. Bun bo Nam Bo tu místní šéfkuchař a majitel v jedné osobě Ngo Phung Duong vaří podle receptury svých rodičů, kteří si ji přivezli z dalekého jižního Vietnamu. Popularitu svého podniku však bere s velkou pokorou a skromností, o to víc má zákazník pocit, že objevil opravdu ojedinělé místo.

Co ochutnat : Vynikající čerstvé jarní závitky a tradiční vietnamský čaj. Ceny: Pohybují se v obvyklé výši. Za Bun bo Nam Bo zaplatíte 119 Kč, ostatní hlavní jídla s nudlemi stojí od 99 Kč do 169 Kč. Kontakt: Pivnice Smíchoff, Moulíkova 2240/5, Praha 5; pivnicesmichoff.wordpress.com

Rodinný podnik Gao Den
„Bun bo Nam Bo je poměrně jednoduchý recept, který však stejně jednoduše můžete pokazit špatnou surovinou. Proto používám zadní vrchní šál od prověřeného dodavatele, neméně pozornosti pak věnuji výběru bylinek nebo rybí omáčky,“ popisuje kouzlo svého pokrmu šéfkuchař Khanh Ta. Podle něj vůbec největší rozdíl dělá marináda masa a zálivka, ve které se musí vyvážit slanost, kyselost a sladkost. Pokud hledáte vhodné místo na setkání či pracovní schůzku, tady se vám bude líbit (navíc jde o příjemný poměr kvality a ceny).

Co ochutnat: Cokoliv z denní nabídky nebo Che Hoa Qua lepkavou rýži a tapioku v kokosovém mléce s jahodovým pyré, ovocem a kokosovou zmrzlinou. Ceny: Polévka je za 49 Kč, předkrmy začínají na 99 Kč a hlavní jídlo koupíte od 169 do 269 Kč. Kontakt: Gao Den, Tlumačovská 26/26, Praha 13; gaoden.cz

Nejen bagetárna
Není řetězec jako řetězec. Pobočky asijské banh-mi-ba, které se specializují na stejnojmennou plněnou bagetu, jsou na úrovni, co se kvality i moderního interiéru týče. Bistra byla původně založena dvěma bratry původem z Hanoje, dnes je vedou proškolení zkušení kuchaři. Kouzlo jejich skvělého Bun bo Nam Bo prý tkví v použití čerstvých a kvalitních surovin od vybraných dodavatelů. Při přípravě nepoužívají žádná umělá dochucovadla či glutamáty nebo polotovary.

Co ochutnat: Plněné bagety. Vybírat můžete z mnoha variant. Ceny: Bun bo Nam Bo s nápojem vyjde na 159 Kč. Kontakt: banh-mi-ba, Thámova 19, Praha 8; Jankovcova 8, Praha 7; Panská 9, Praha 1; Rybná 26, Praha 1; banhmiba.cz