Díky sociálním programům mohou tak nyní absolvovat bezplatně studium MBA i ti, kteří by na něj finančně nedosáhli. Při výběru uchazečů je důležitá motivace i příběh, jak může studium pomoci jiným zdravotně postiženým lidem.

„Institut CEMI podporuje organizace a projekty, které se snaží usnadnit život těm, pro které není vzdělání jednoduše dosažitelné. Věřím, že právě vzdělání je nenahraditelné a pomáhá dělat svět lepším," říká ředitel institutu CEMI Štěpán Mika.

Stipendium může být uděleno v plné výši - částce standardního školného, které činí 99 tisíc korun bez DPH (119.790 korun s DPH).

Cesta k získání stipendia

Žadatel musí být zdravotně handicapovaný člověk vlastnící průkaz TP, ZTP či ZTP/P nebo s jinak doloženým potvrzením o zdravotním postižení. Dále se vyžaduje vysokoškolské vzdělání či středoškolské vzdělání s maturitou a odpovídající manažerskou praxí.

Při individuálním výběru uchazečů je důležitá motivace i příběh. Za žádost institut považuje zaslání vlastního životního příběhu v rozsahu jedné strany, kde má žadatel rovněž za úkol popsat, jak mu získání profesního titulu pomůže k lepšímu uplatnění v životě a proč by právě on měl získat toto stipendium.

Příběh Ingrid Mrňové„Před jedenácti lety mi byla diagnostikována roztroušená skleróza. Měla jsem tehdy pocit, že se mi zhroutil celý svět. V té době jsem právě nastoupila do prvního ročníku vysokoškolského studia. Při cestě ze školy mě začaly brnět nohy a do druhého dne jsem na půl těla téměř ochrnula. Ze dne na den se mi doslova obrátil svět vzhůru nohama. Poté, co jsem se vzpamatovala z první silné ataky onemocnění, začala jsem postupně navštěvovat akce pacientského sdružení Unie Roska," vzpomíná na těžké životní okamžiky devětatřicetiletá Ingrid Mrňová.

Nejprve měla obavy, jak zvládne pohled na lidi, kteří s touto nemocí bojují již delší dobu a často jsou odkázáni na invalidní vozík, ale brzy se její obavy zcela rozplynuly. V organizaci na podporu lidí s roztroušenou sklerózou mozkomíšní potkala podle svých slov spoustu pozitivních lidí, kteří jí ukázali, že i s vážnou nemocí se dá žít plnohodnotný život a jeho kvalita závisí více na přístupu jedince, nežli na stupni postižení. Když proto přišla nabídka v Unii Roska pracovat, ani na chvíli nezaváhala a přijala ji. Dnes již pracuje v pacientském sdružení více než dva a půl roku.

„Do studijního programu MBA jsem se přihlásila, abych díky nově získaným znalostem mohla efektivněji vykonávat své povolání a současně měla lepší vyhlídky při budování mé profesní kariéry. Pevně věřím, že získané zkušenosti a dovednosti naplno využiji při svém povolání, jehož součástí je zajištění lepší zdravotní péče a životních podmínek pro lidi se zdravotním handicapem," míní Ingrid Mrňová s tím, že od studia programu Management zdravotnictví očekává zejména prohloubení dosavadních znalostí v oblasti zdravotní péče a osvojení aktuálních poznatků vycházejících z praxe.

Podstatnou část její práce zaujímá hájení práv pacientů. Při těchto jednáních jí bude znalost problematiky zdravotnictví a jeho financování velkou výhodou. Dalším jejím úkolem v Unii Roska je osvěta, neboť roztroušená skleróza není o zapomínání a netýká se starých lidí, jak se mnoho lidí domnívá. Naopak propuká nejčastěji mezi 20. až 40. rokem života a projevuje se zejména poruchou hybnosti, zraku a závratěmi.

Čtěte také: CEMI: Vzdělávání manažerů a moderní technologie jdou ruku v ruce