Téměř čtyři měsíce po schválení zákona o evidenci tržeb uvedlo 84 procent ze všech dotázaných provozů, že ještě nemají systém pro elektronickou evidenci tržeb. Jen sedm procent z nich potvrdilo, že jsou jejich pokladny na zavedení EET skutečně připraveny.

Pořízení systému na poslední chvíli 

Dvě třetiny z restauratérů bez EET plánují nechat pořízení systému na poslední chvíli. V letní sezoně se totiž nechtějí touto novou povinností zabývat. Zbylá třetina restauratérů hodlá řešit otázky EET v horizontu příštích týdnů či několika měsíců.

„Pozdní nákup systému může přinést nemalá rizika, protože i přes jejich uživatelskou jednoduchost by jej měly podniky otestovat v ostrém provozu. Od 1. prosince budou zodpovědní i za to, že jejich zaměstnanci ovládání nezvládnou," uvedl zástupce eet1 Karel Hamr.

Respondenti z průzkumu 

Mezi respondenty průzkumu byli zástupci malých a středních podniků z pohostinství z celé České republiky. V drtivé většině šlo o provozy o velikosti do 24 zaměstnanců. Nejvíce respondentů bylo z Prahy (12 procent), zbylé kraje a okresy byly zastoupeny rovnoměrně.

EET bude spuštěna od 1. prosince, v první fázi se bude tato povinnost vztahovat na hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Čtěte také: Kadeřnice či cukráři. Povinné účtenky na ně dopadnou dříve