Zatímco termín voleb je daný již dlouho dopředu, jiná je situace mezi kandidáty. Na poslední chvíli totiž z volby odstoupil právě dosavadní prezident Petr Kužel, údajně 
z rodinných důvodů. V pondělí to potvrdila mluvčí komory Lenka Vodná: „Situace se mění každým okamžikem.“

Nyní se o funkci ucházejí tři kandidáti - někdejší ministr průmyslu a obchodu a prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý, viceprezident komory Zdeněk Somr, jenž už dříve organizaci řídil, a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl. Podle Štefla nadešel pravý čas nabídnout členům alternativu a nový směr.

Kandidát chce zlepšit komunikaci

„Mediální výstupy týkající se Hospodářské komory za poslední období nebyly pozitivní. Považoval jsem proto jako předseda krajské hospodářské komory za svoji povinnost vstoupit na toto kolbiště a postavit se současnému prezidentovi ve volbách,“ vysvětluje svou kandidaturu.

Štefl by jako první tři kroky po nástupu do funkce zintenzivnil komunikaci se zaměstnavatelskými svazy a zástupci podnikatelů. „Druhým krokem by bylo iniciovat jednání s premiérem a danými členy vlády, čím by mohla být komora prospěšnější státu a naopak. Narážím na možnost převzetí některých aktivit, které dosud provádí stát, jako jsou například administrace živnostenských rejstříků či pomoc obchodním soudům, kultivace etické roviny v podnikání, zpracování analýz o reálném stavu jednotlivých oborů ekonomiky v jednotlivých regionech,“ říká Michal Štefl.

Jako třetí krok by podle něj mělo být vytvoření silného analytického týmu, jaký mají například odborové organizace. O Šteflovi se hovoří jako 
o prozatímním favoritovi voleb, karty jsou ale ještě stále otevřené - podle volebního řádu se totiž do volby může přihlásit kandidát i přímo na místě.

Vladimír Dlouhý byl v 90. letech coby člen známou tváří polistopadové ekonomické transformace. Později se stal poradcem americké investiční banky Goldman Sachs. Byl i členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) kabinetů Mirka Topolánka, Jana Fischera a Petra Nečase.

Zdeněk Somr stál v čele Hospodářské komory v letech 1993 až 2002. Poté se stal prezidentem Středního podnikatelského stavu a v roce 2010 novým předsedou Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře ČR.

Změny na všech postech

Delegáti budou volit prezidenta na další tři roky. Zvolí také viceprezidenty, představenstvo, dozorčí radu a smírčí komisi. Hospodářská komora sdružuje 14 tisíc podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR.

Dosavadní prezident Kužel momentálně čelí trestnímu oznámení kvůli výsledkům auditu, podle kterého před časem z komory odtekly desítky milionů korun. Nadační fond proti korupci ho podezírá ze zpronevěry, porušení povinností při správě cizího majetku či pletichy při zadávání veřejné zakázky. Kužel obvinění odmítl. Šlo podle něj o odpovědnost minulého úřednického vedení komory.

Vít Novák