Hračkářství Hamleys by se prvním zákazníkům v Praze mělo otevřít v průběhu prvního pololetí příštího roku. „Pražská pobočka Hamleys se bude co do rozlohy a kvality řadit do nejužší špičky hračkářství na světě. Určitě se také nebude jednat o obyčejný obchod s hračkami, tak jak byli dosud čeští zákazníci zvyklí. S příchodem Hamleys přichází na trh i určitá revoluce," uvedl Pavel Čmelík jehož společnost Inexad je držitelem licence Hamleys pro středoevropský region.

Londýnský obchod ročně navštíví několik milionů návštěvníků a patří k atrakcím města, což lze podle developera očekávat i v Praze. „Pro Prahu to bude znamenat nejen příliv turistů, ale zároveň i výrazné zvýšení prestiže hlavní pěší zóny v centru města," uvedl ředitel Lordship Václav Matoušek. Lordship je společně s firmou Immofinanz AG investorem projektu Na Příkopě 14, kde se má nacházet prodejna Hamleys.

Čmelík loni řekl, že sortiment obchodu bude stejný jako v Británii. „Zhruba polovina hraček je vyrobena pod značkou Hamleys, takže je nekoupíte v jiném obchodě," dodal.

Hračkářství Hamleys, pojmenované po svém londýnském zakladateli Williamu Hamleym, funguje od roku 1760. Podle firmy, se proto může pyšnit titulem nejstaršího hračkářství na světě. Hamleys je mimo jiné oficiálním dodavatelem hraček pro britskou královskou rodinu.

V ČR patří mezi velké prodejce hraček např. hračkářství Bambule, Dráčik, Sparkys, Pompo, HM Studio a další. Obrat tuzemského trhu s hračkami dosahuje pěti miliard korun ročně.